Nyt on oiva sauma hurahtaa: Väitöskirjatutkija arvioi, leviääkö salaliittoteorioihin uskovien määrä

Tutkija ei usko salaliittoajattelun yleistyvän 3:26
Katso video: Tutkija ei usko salaliittoajattelun yleistyvän.

MTV Uutiset Livessä vieraillut väitöskirjatutkija Toni Saarinen ei usko, että salaliittoteorioihin uskovien ihmisten määrä tulee olennaisesti lisääntymään, vaikka nykyinen maailmantilanne uskomuksille altistaakin.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Nykyinen vaikea maailmantilanne on oivallinen sauma haksahtaa salaliittoteoriaan. Ahdistavassa ja kaoottisessa tilanteessa kontrollin tunnetta etsitään herkemmin pseudotieteistä.

Esimerkiksi maailmansotien aikana ennustaminen ja tarot-kortit olivat todella suosittuja, yliopistotutkija Jukka Häkkinen kertoi MTV Uutisille aiemmin. Salaliittouskomuksia on myös enemmän epävakaissa yhteiskunnissa.

Ilmastokriisin, pandemian ja sodan riepottelemassa maailmassa, jossa ajatuksia on helppo jakaa internetissä ja jossa ihmisiä kannustetaan kriittisyyteen, salaliittoteorioiden voisi kuvitella leviävän tehokkaasti yhä laajemman yleisön ajatusmaailmaan.

Salaliittoteorioihin perehtynyt väitöskirjatutkija Toni Saarinen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että vastatietoon uskovien ihmisten määrä tulisi lähiaikoina selvästi lisääntymään. Salaliittologiikka perustuu pitkälti ajatukseen vähemmistönä olemisesta.

Katso yllä olevalta videolta, miten Saarinen perustelee näkemystään.

Lue myös:

    Uusimmat