Asiantuntija kertoo, miksi salaliitot leviävät hyvinvointipiireissä – "Piirre, joka vetoaa tähän alakulttuuriin hyvin vahvasti"

Tästä syystä salaliittouskomukset leviävät jooga- ja hyvinvointipiireissä 6:11
Tästä syystä salaliittouskomukset leviävät jooga- ja hyvinvointipiireissä.

Väitöskirjatutkija Toni Saarinen vieraili MTV Uutiset Livessä kertomassa, miksi hyvinvointi- ja joogapiireissä ollaan alttiita poimimaan ajatuksia salaliittoteorioista.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Koronapandemian aikana hyvinvointi- ja joogapiireissä on levinnyt rajoituksia ja rokotteita kritisoivia väitteitä sekä suoranaista koronakieltämistä. Nyt samoissa ympyröissä leviää Venäjän sotapropagandaa.

Vastatietoon ja uushenkisiin vastakulttuureihin perehtynyt väitöskirjatutkija Toni Saarinen näkee, että ilmiön taustalla on sekä yksilöön että yhteisöön liittyviä tekijöitä.

– Yksi asia on, että molemmat piirit, sekä uushenkinen ajattelu että salaliittoajattelu, jakavat ominaisuuksia. Toinen asia on se, että näillä on pitkä yhteinen historia, Saarinen sanoo.

Katso Saarisen perusteellinen vastaus yllä olevalta videolta!

Optimismi ja auktoriteettivastaisuus

Uushenkisestä ajattelusta innostuneilla on usein optimistinen näkemys maailmasta, kun taas salaliittoteoreetikon mielenmaisemaa leimaa yleensä ajatus pahoista voimista yhteiskunnallisten ilmiöiden taustalla.

Pienen piirin, esimerkiksi raharikkaan eliitin, syyttäminen kaikesta maailman pahuudesta auttaa säilyttämään optimismin synkkinä aikoina. Ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä, mutta korruptoitunut porukka tulee sen tielle.

– Kuitenkin salaliittoajattelu on populistista. Halutaan pitää kansa puhtaana, että kansa kyllä tietäisi, mutta heitä on harhautettu erilaisilla keinoilla, Saarinen sanoo.

Populistiseen puoleen liittyy myös valtamedioiden kritisointi sekä hallitsevien auktoriteettien vastustaminen. Salaliittoaktivismin uushenkisessä muodossa otetaan tietoisesti etäisyyttä tietojen oikeellisuuteen ja korostetaan ihmisen oman tiedonhankinnan ja -käsittelyn merkitystä.

– Se on nimenomaan piirre, joka vetoaa tähän alakulttuuriin hyvin vahvasti, Saarinen sanoo.

Paradoksaalisesti kriittisyyden ja auktoriteettivastaisuuden painottaminen luo hyvin kritiikitöntä suhtautumista vastatietoa levittäviin ja luo auktoriteetteja alakulttuuriin.

On hyvä huomata, että kaikki jooga- ja hyvinvointivaikuttajat eivät usko salaliittoihin tai levitä vastatietoa.

Millaista sotapropagandaa jooga- ja hyvinvointipiireissä leviää? Katso Saarisen koko haastattelu videolta.

Korona-aiheiset salaliitot vaihtuivat sotaan – tästä syystä propaganda puree Suomen hyvinvointipiireissä 19:12

Lue myös:

    Uusimmat