"Nyt on ihanat tunnelmat" – lue Pieniä potilaita -jakson tapahtumat!

Pieniä potilaita -sarjan seitsemännessä jaksossa päästiin seuraamaan kuuden pienen potilaan tarinaa.

Pieniä potilaita -sarjan seitsemännessä jaksossa 5-vuotias Jolanda saapui sydänleikkaukseen. Hän harjoitteli leikin keinoin leikkaukseen menemistä, ja sydämen tilanne tarkistettiin ultraäänellä.

Jolandan sydämestä kuului viisivuotisneuvolassa sivuääni. Sydämessä havaittiin reikä, ja lisäksi sydämen läpässä oli repeämä. Isä Pekka kertoi, ettei sydänvikaa huomaa Jolandasta millään tavalla.

– Jolanda on hirveän rauhallinen. Meidän pikkuenkeli, isä kuvaili.

Jolandan leikkauksen suoritti sydänkirurgi HeikkiSairanen. Leikkauksen jälkeen hän soitti perheelle ja kertoi leikkauksen sujuneen suunnitelmien mukaan.

– Oli aika helpottavaa se soitto, kun kirurgi kertoi, että kaikki on hyvin, Jolandan isä kertoi.

Kahden päivän kuluttua leikkauksesta Jolanda oli jo pirteä.

Saako virtsatieinfektion, jos istuu kylmällä kivellä?

Kolme kuukautta vanha Aarni vietti Lastenklinikalla 12 tuntia.

– Aarnilla on ollut yksi virtsatieinfektio ennen tätä, ja nyt on samat oireet, Aarnin äiti Anu kertoi.

Lasten infektiolääkäri HarriSàxenin mukaan Aarnin tapauksessa haluttiin tutkia, ettei rakenteellista vikaa ollut. Aarnille tehtiin ultraäänitutkimuksen lisäksi munuaisten varjoainetutkimus. Lisätutkimuksia tehdään, jos tulehdukset toistuvat usein.

– Aiemmin varottiin, sanottiin, että jos istuu kylmällä kivellä, saa virtsatieinfektion. Se on ihan puppua alusta loppuun, Sàxen kuvasi.

– Jotkut saavat tulehduksia ja jotkut eivät, sitten toimitaan tilanteen mukaan.

"Nyt pystyy kilometrin kävelemään"

Jaksossa 15-vuotias Nico tuli Lastenklinikalle lastenortopedi MikkoHaaran vastaanotolle kontrolliin.

– Oli jalan korjausleikkaus. Siihen oli kasvanut sellainen kasvulukko, Nico kuvaili tilaansa.

Haara kertoi, että Nico sairasti lapsena hankalan yleistulehduksen. Yleistynyt infektio vaikuttaa koko kehoon. Ongelmat Nicon jalan kanssa alkoivat 13-vuotiaana, kun Nicolle tuli kasvupyrähdys.

Jalka oli leikkauksen jälkeen venytyshoidossa. Uutta luuta muodostuu yleensä milli päivässä, mutta Nicolla muodostuminen oli hitaampaa.

– Aluksi käveli jonkun sata metriä leikkauksen jälkeen ja oli ihan loppu. Nyt pystyy kilometrin kävelemään, Nico kuvaili.

Aksun munuaiset poistettiin

Aiemminkin sarjassa nähdyn, perinnöllistä munuaissairautta sairastavan Aksun munuaiset poistettiin. Aksun isä Janne oli päässyt Malesiasta paikalle.

– Ensimmäisestä leikkauksesta toipuminen oli vähän rankkaa, kun Aksu oli vähän flunssainen mennessään leikkaukseen ja sen jälkeen tuli yksi kova kipukohtaus. Sitten tuli isompi tulehdustila, äiti Susan kuvaili.

Myöhemmin tilanne oli parantunut, mutta seuraavaa leikkausta edeltävänä yönä Aksulle oli noussut kuume. Aksun terveydentila varmistettiin kokeilla, ja leikkaus voitiin kuitenkin tehdä.

– Nyt, kun häneltä poistetaan munuaiset, niin häntä pitää dialysoida, eli tehdä keinomunuaishoitoa, kertoi osastonylilääkäri HannuJalanko jatkosta.

Leikkauksen jälkeen Aksu oli ollut kaksi viikkoa tehohoidossa, mutta tämän jälkeen tilanne oli parantunut. Aksun kotiinpääsyn jälkeen vanhemmat voisivat itsenäisesti hoitaa hänen dialyysinsä.

– Nyt on aika ihanat tunnelmat, kun on monta yllättävääkin vaihetta ollut välissä, Aksun äiti totesi.

Hoitoa ruokatorven umpeumaan

Jaksossa tavattiin toistaiseksi nimetön, pariviikkoinen tyttövauva. Hänelle oli tehty syntymän jälkeen ruokatorven umpeuman korjaava leikkaus.

– Ruokatorven umpeumaa sairastavia lapsia syntyy ehkä 15–20 vuodessa. Niiden perimmäistä syytä ei tiedetä. Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella tapahtuu jotakin, mikä johtaa siihen, että ruokatorvi ei kehity normaalisti, lastenkirurgi MikkoPakarinen kertoi.

Vauvalle annettiin hoitoa hengityksen helpottamiseksi; annettu lääke avasi keuhkorakkuloita ja irrotti limaa.

– Niin, sä suutut aina ihan kauheasti tästä. Sitten jumpataan, se ei ole onneksi enää niin kauheata, sairaanhoitaja PirjoMiinalainen rauhoitteli vauvaa.

– Erittäin hyvät tulevaisuudennäkymät. Ruokatorven umpeumassa lähes kaikki lapsista selviytyy hengissä, ja toiminnallinen tulos on erittäin hyvä, Pakarinen kertoi.

Kimin vaiva hoitui kipsillä

Kolmasluokkalainen Kim toipui kotimatkalla sattuneesta tapaturmasta. Hän oli hypännyt tutun tiilimuurin yli ja loukannut jalkansa.

– Mä tulin sieltä alas, jalka tuli viistossa ja se oli tosi kipeä sen jälkeen, Kim kertoi.

Alkuhoitona käytettiin kylmäpussia, mutta röntgenkuvasta havaittiin, että nilkka oli murtunut. Kim sai lastenortopedi Mikko Haaran kanssa tutkia röntgenkuvaansa ja etsiä murtumaa. Kipsihoito auttoi vaivaan, eikä leikkausta tarvittu.


Pieniä potilaita AVAlla keskiviikkoisin klo 21.00!


AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat