Talvi ja kevät käyvät kiivasta kisaa herruudesta tällä viikolla, jalankulkijat pahimpina kärsijöinä – meteorologi kertoo, mitä lumipeitteelle käy

Suomen sää on viime päivien aikana ollut vaihteleva ja sellaisena se myös pysyy kuluvan viikon aikana. Lauhan ja kylmän sään vaihtelu voi tehdä jalankulkijalle tepposet loppuviikosta, kun sää selvästi kylmenee.

Alkuviikko on lauha koko maassa. Suomen yllä on matalapaineen alue, joka siirtyy lähipäivien aikana maan yli itään. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen saadaan lumisateita, ja lumisaderintama etenee lännestä Keski-Suomen yli itään.

– Sää keikkuu lauhan ja pikkupakkasten molemmin puolin lähipäivinä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kuvailee.

Sää kylmenee keskiviikkona – varaudu liukkaisiin keleihin

Forecalta saatujen tietojen mukaan lämpötila on alkuviikon aikana nollan tienoilla jopa Oulun korkeudella. Matalapaineen siirryttyä itään sää viilenee selvästi, kun Jäämereltä peräisin oleva kylmä ilmamassa pääsee siirtymään myös maan eteläosiin. 

Korkeapaine saa sään kirkastumaan ja selkiytymään. Luvassa onkin aurinkoa ja kovia yöllisiä pakkasia.

– Päivällä voi olla 5 astetta pakkasta etelässä – pohjoisessa pakkasta on tietenkin enemmän. Viikon puolivälin jälkeen yöllä voi olla jopa 15 astetta kylmempää kuin päivällä, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo.

Alkuviikon lauha sää sulattaa lunta koko maassa. Loppuviikon pakkassää puolestaan saa tienpinnat jäätymään, mikä tekee etenkin kävelyteistä erittäin liukkaita. Jalankulkijoiden onkin syytä varautua liukkaaseen keliin loppuviikosta.

Maaliskuu maata näyttää – vai näyttääkö?

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilat eivät ole olleet poikkeuksellisia. On melko tavallista, että lämpötilat nousevat hetkellisesti. Tällä kertaa kyse on ollut Föhn-tuulien ja auringonpaisteen yhteistyöstä. Lämpötilaennätyksiä ei ole kuitenkaan rikottu, vaikka lämpötila kohosi paikoittain jopa +8 asteeseen viime viikolla.

Lauha ja lämmin sää on sulattanut Etelä-Suomen lumipeitettä huomattavasti viimeisen viikon aikana. Etenkin kaltevilla tasoilla, kuten rinteillä, maa on paikoittain saattanut jo näyttäytyä.

Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala ei kuitenkaan usko, että lumi sulaisi yhtä radikaalisti koko maassa.

– Etelässä on tietenkin mahdollista, että lumipeite hupenee, mutta lumipeite on keskimäärin paksuimmillaan vasta maaliskuun puolivälissä ja Lapissa jopa huhtikuun puolella, Latvala havainnollistaa.

Lunta on tiedossa lähitulevaisuudessa, vaikka tarkkoja ennusteita ei etenkään maaliskuun puolelle uskalleta antaa.

Lue myös:

    Uusimmat