Hävittäjäkilpailijat haluavat yhä viestittää oman tarjouksensa paremmuutta Suomelle, vaikka neuvotteluja ei enää käydä

"Kuin kesälomalla kävisi saunassa puolitoista tuntia"– kokenut lentäjä istutti MTV:n toimittajan hävittäjän ohjaamoon 5:20
Kokenut lentäjä istutti MTV:n toimittajan hävittäjän ohjaamoon

Kaikki viisi ehdokasta ovat mukana Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä. Suomi tekee valintansa loppuvuodesta, parhaillaan arvioidaan ja vertaillaan lopullisia tarjouksia.

Suomen hävittäjähankinnan ratkaisuun vaikuttaminen ei ole enää markkinamiesten käsissä. Lopulliset sitovat tarjoukset jätettiin jo reilut kolme kuukautta sitten, ja parhaillaan HX-hankkeessa tehdään ratkaisevaa arviointia ja vertailua loppuvuoden päätöksen pohjaksi.

Voi siis kysyä, miksi kaikki viisi valmistajaa haluavat edelleen jatkaa kalliita markkinointiponnistuksiaan ja ovat muun muassa mukana Helsingissä Kaivopuiston lentonäytöksessä tällä viikolla.

Eihän Suomessa valita hävittäjää kansanäänestyksellä.

Yhteiseurooppalaista Eurofighter Typhoonia edustavan BAE Systemsin maajohtajan Paul Hitchcockin mukaan tarkoituksena ei ole enää vaikuttaa arviointia tekevien ammattilaisten työhön tai myydä hävittäjää kansalaisille.

– Olemme täällä kertomassa tarinaamme, informoimassa ja vastaamassa kysymyksiin. Ei sen enempää eikä sen vähempää, hän tiivistää.

Kaikki viisi hävittäjäehdokasta järjestivät torstaina Kaivopuistossa peräjälkeen tarkkaan samanpituiset lehdistötilaisuudet, joten saapumista Suomeen voi toki perustella silläkin, että poissaolo joukosta olisi herättänyt taatusti huomiota.

Boeingin tarjouksessa miehittämätön "siipimies"

Gripen E -hävittäjää Suomelle tarjoavan Saabin HX-kampanjajohtajan Magnus Skogbergin mukaan valmistajilla on suorastaan velvollisuus kertoa paljon kiinnostusta herättävästä hankkeesta myös suurelle yleisölle mahdollisimman avoimesti.

– Tämähän on veronmaksajien rahaa ja valtava investointi Suomelle, Skogberg perustelee.

Torstain lehdistötilaisuuksissa ei odotetusti kuultu enää mitään merkittävää uutta kilpailijoiden tarjousten sisällöstä.

Kenties ainoa uutinen oli se, että amerikkalainen Boeing vahvisti tarjouksensa sisältävän F/A-18 Super Hornetien ja sen Growler-versioiden ohella myös hävittäjien rinnalla toimimaan suunniteltuja Loyal Wingman -nimellä tunnettuja miehittämättömiä ilma-aluksia.

Dassault'n ja Eurofighterin edustajat puolestaan pysyivät aiemmalla linjallaan eivätkä muista kilpailijoista poiketen kertoneet tarjouksessaan olevien koneidensa tarkkaa määrää.

– (Suomen) Puolustusvoimien mukaan (lukumäärää) tärkeämpää on Hornetien suorituskyvyn täysimääräinen korvaaminen, ja voin vakuuttaa, että korvaamme sen täysimääräisesti, perusteli Dassault'n Rafale-hävittäjän HX-kampanjajohtaja Benjamin Gardette.

F-35 herkuttelee voitolla Sveitsin hävittäjäkisassa

Muuten kaikki kilpailijat vakuuttivat oman pakettinsa paremmuutta Suomelle niin monipuolisten suorituskykyjen kuin kustannustehokkuuden ja huoltovarmuudenkin osalta.

Myös elektronisen sodankäynnin kyvyt nousivat vahvasti esille kaikissa esityksissä.

Jotain painotuseroja tietysti oli: amerikkalainen Lockheed Martin saattoi kehua F-35-hävittäjän paksuilla tilauskirjoilla, tuoreena lisäyksenä hankintakilpailun voitto Sveitsistä.

Erityisen makoisaa oli se, että johtaja Steve Sheehy saattoi lainata valintaperusteita kalliina pidetyn F-35A:n edullisuudesta.

– Ja nämä ovat siis sveitsiläisten sanoja, eivät minun, hän muistutti.

BAE Systems oli puolestaan teettänyt Oxford Economics -konsulttiyhtiöllä tutkimuksen, jonka mukaan Eurofighterin tarjoukseen liittyvän teollisen yhteistyön merkitys olisi Suomelle 4,7 miljardin euron luokkaa vuoteen 2050 mennessä.

Saabin valttina GlobalEye-valvontakoneet

Dassault'n tilaisuudessa suurlähettiläs Agnes Cukierman muistutti Ranskan ja Suomen yhtenevistä näkemyksistä vahvan ja itsenäisen kansallisen puolustuksen tavoittelussa.

Saabin paviljongissa puhuttiin luonnollisesti muutamakin sana Suomen puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa, sekä Ruotsin valmiudesta yhteensovittaa omien hävittäjiensä uusiminen Suomen kanssa.

Lisäksi ruotsalaiset toivat voimakkaasti esiin hävittäjätarjouksensa erikoispiirrettä: GlobalEye-valvontakonetta.

Kampanjajohtaja Fredrik Follinin mukaan kaksi konetta ja niiden yli 11 tunnin toiminta-aika mahdollistaisi periaatteessa koneiden suorittaman valvonnan jatkamisen keskeytyksettä vaikka vuoden ympäri.

Kaivopuiston lentonäytöksen maanäyttelyssä voi tutustua perjantaina ja lauantaina muun muassa luonnollisen kokoisiin malleihin F-35A, Gripen E ja Eurofighter Typhoon -hävittäjistä.

Ilmassa nähdään perjantaina Gripen, Typhoon, Rafale sekä F-35A. Viimeksi mainitun osalta kyse ei ole näytös- vaan ohilennosta, jonka suorittaa Naton Baltian-ilmavalvontaoperaatioon kuuluva Italian ilmavoimien hävittäjä.

Näytöslentojen erittäin äänekäs harjoittelu keräsi jo torstaina uteliaita taivaalle tuijottelijoita aurinkoiseen Kaivopuistoon.

Lue myös:

    Uusimmat