Päivö-myrsky ei ole ohi: Sateita ja ukkosia odotettavissa vielä huomennakin, Itä-Suomessa tuuli voi yltyä yöllä myrskyksi

2:40
Kaatosateet nostaneet tulvia, enimmillään lähes 40 000 taloutta ilman sähköä.

Päivö-myrsky on vaikeuttanut ajo-olosuhteita. Voimakas sade ja tuuli liikkuvat yön aikana kohti pohjoista.

Rankkasateet ovat kastelleet koko Etelä- ja Itä-Suomen. Ennusteet Päivö-myrskystä ovat pitäneet pitkälti paikkansa ja nyt etelästä levinneet, hyvin runsaat sateet jatkavat matkaansa kohti pohjoista.

Meteorologi Mette Mannosen mukaan tiistain sademäärät vastaavat osassa sadealueita jopa kesäkuun keskimääräistä sademäärää.

– Vettä on tullut todella paljon. Esimerkiksi Joutsassa vettä on tullut jo yli 80 millimetriä, Porvoossa reilu 60 millimetriä ja Heinolassa yli 70 millimetriä.

Runsaimmat sateet liikkuvat nyt pohjoiseen päin. Ennusteiden mukaan etelässä ilma muuttuu poutaisemmaksi yötä kohden, mutta liikkeellä on yhä sadekuuroja.

Myös ukkoset mahdollisia

Sadekuurot ovat yleisiä jälleen huomenna, mutta Mannosen mukaan myös ukkosia voidaan odottaa monin paikoin.

Ukkosen lisäksi maan itäosassa on varauduttava voimakkaaseen tuuleen. Yöllä tuulet voivat yltyä jopa myrskypuuskiksi.

– Kaikkein voimakkaimmat tuulet heikkenevät aamulla, mutta melko tuulista voi olla myös huomenna päivällä.

Sää jatkuu koko loppuviikon epävakaisena. Sateita on tulossa lisää lounaasta päin, mutta Mannosen mukaan myös aurinko näyttäytyy loppuviikosta.

– Silloin kun aurinko paistaa, lämpötila liikkuu 20 asteen paikkeilla.

Pelastuslaitoksilla lukuisia tehtäviä

STT:n mukaan tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä myrkyalueilla tiistain aikana. Energiateollisuus ry:n sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli puoli kahdeksan jälkeen illalla yli 32 000 sähkötöntä asiakasta. Sähkökatkoja oli havaittu yli 40 kunnassa ja yli 10 sähköyhtiöllä.

Päivö on pitänyt myös pelastuslaitokset kiireisenä. Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että vahingontorjuntatehtäviä Pohjois-Karjalassa oli parin tunnin sisällä noin 50.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen alueella oli ollut iltakahdeksaan mennessä noin 70 myrskyn aiheuttamaa tehtävää, pelastuslaitos kertoi omassa tiedotteessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja