Mainos

Hyväuskoinen kotirouva vai häikäilemätön Isis-leski? Amerikkalaisnaisen tarina on kuin elokuvasta – kotona seksiorjia, lapsi propaganda-videolla

5:10

Miten tavallisesta, keskiluokkaisesta naisesta tuli Isis-leski, joka sanoo todistaneensa Syyriassa asuessaan sanoinkuvaamattoman kamalia asioita? Samantha Sallylla on tarina, joka on käänteissään niin uskomaton, että viranomaisten on nyt päätettävä, voiko naisen sanaan luottaa. 

Amerikkalaisen Sallyn mukaan yksi lomamatka muutti kaiken. Ennen matkaa hän eli rauhallista elämää Indianan osavaltiossa, teki töitä pakkausfirmassa ja ihaili vauhdikkaita autoja. Yhtäkkiä hän löysi itsensä ja perheensä keskeltä väkivaltaa, raiskauksia, kidutusta sekä propangadaa Isisin kalifaatista. 

Uutiskanava CNN:n toimittaja tapasi Sallyn, kun hän oli kurdien pidättämänä Pohjois-Syyriassa. Hänet otettiin kiinni romahtaneessa Raqqan kaupungissa eikä hän tiedä, pääseekö hän koskaan enää Yhdysvaltoihin.

Hän odottaa syyrialaiskurdilaisessa vankilassa Yhdysvaltain päätöstä siitä, mitä hänelle tapahtuu. 

Naisen rooli tarinassa on vuorotellen naiivi, manipuloitu kotirouva sekä älykäs pragmaatikko, joka selviytyi raa'assa, miesten hallitsemassa maailmassa. Kumpi on lähempänä totuutta? 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen. Alla olevalla videolla kerrotaan 16-vuotiaasta Lindasta.

1:02

Uuden elämän alku Marokossa

Lomamatka. Siitä oli puhe, kun Sallyn mies Moussa Elhassani houkutteli hänet lapsineen maailmalle vuonna 2014. Heidän oli tarkoitus muuttaa miehen kotimaahan Marokkoon ja aloittaa siellä uusi, edullisempi elämä.

Sallylla oli yksi lapsi edellisestä liitostaan, lisäksi perheeseen kuului pariskunnan yhteinen tytär. Vanhemmat työskentelivät samassa jakeluyrityksessä Elkhartin kaupungissa. 

Elhassanin kerrotaan mieltyneen nopeisiin autoihin sekä päihteisiin, hän myös petti vaimoaan. Sally kuitenkin uskoi, että suhde paranisi, jos he muuttaisivat Marokkoon miehen kotimaahan. Samalla Sally saisi tarvitsemansa polvileikkauksen edullisemmin.

Marokkoon lähdettin Hongkongin kautta, sillä perheen piti tehdä rahansiirtoja. Hongkongista matka vei Turkkiin, jossa he viettivät romanttista lomaa ja Elhassani antoi Sallylle lahjoja.

Sally väittää, että ennen Sanliurfan rajakaupunkia hän ei ollut ajatellut minkään olevan vialla. Vain joitain päiviä Turkkiin saapumisensa jälkeen he seisoivat Turkin ja Syyrian välisellä rajalla. Elhassani piti kiinni tyttärestä, Sally pojasta. Sally kertoo, että mies laittoi hänet valitsemaan: Joko hän menisi Isisin riveihin kahdestaan tytön kanssa tai sitten perhe pysyisi yhdessä. 

Sallyn mukaan ainoa vaihtoehto tyttärensä pelastamiseksi oli seurata miestä Syyrian puolelle.

Romantiikasta kidutukseen 

Sallyn mukaan hänen oli pakko ylittää raja, mutta hän ajatteli voivansa palata takaisin Turkin puolelle niin halutessaan. 

– Ihmiset voivat ajatella mitä haluavat, mutta he eivät ole joutuneet tekemään tällaista päätöstä, hän sanoo. 

Lisäksi naisen oman tahdon murtaminen on vuosien työn tulos.

– Hän eristi minut perheestäni. En ymmärtänyt, että hän oli se, joka oli väärässä. Sanoin aina, että "mieheni on oikeassa". 

Kun perhe asettui Isisin hallinnoimaan kalifaattiin, oli romanttinen loma viimeistään ohi. Elhassani muuttui.

– Aiemmin hän saattoi hemmotella minua ja kertoa rakavastavansa. Täällä kaikki muuttui, minusta tuli koira, jolla ei saanut olla omaa tahtia. Hän oli äärimmäisen väkivaltainen. En voinut tehdä asialle mitään, en mitään, Sally kertoo CNN:lle. 

Sally pelkäsi, että miehen jättäminen tekisi hänen ja lasten asemasta entistäkin heikomman Isisin silmissä. Hän kertoo joutuneensa vangituksi kolmeksi kuukaudeksi, kun hän yritti paeta miestään ollessaan raskaana. 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen. Alla olevalla videolla näkyy, millaista Raqqassa oli kesäkuussa 2017.

1:47

Hän väittää joutuneensa eristyksiin ja kidutetuksi ja jopa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi vankeuden aikana. Hän pääsi kuitenkin palaamaan kotiinsa, jossa Elhassani oli huolehtinut lapsista sodankäynnin lomassa.

Seuraa orjaksi myydystä teinitytöstä

Vuonna 2014 Isis oli vanginnut satoja jesidi-naisia. Monet nuorista naisista myytiin orjiksi, osa täysin seksuaalista hyväksikäyttöä varten. Elhassani teki Sallylle ehdotuksen: Entä jos hekin ottaisivat muutaman jesidi-orjan pitämään seuraa Sallylle, kun mies on poissa? 

Elhassani vei Sallyn orjamarkkinoille, jossa hän näki Soadin.

– Kun näin Soadin, en ajatellut rahaa. Minun täytyi auttaa häntä, Sally kertoo CNN:lle. 

Teinityttö maksoi perheelle 10 000 dollaria, joka oli puolet heidän maahantuomastaan rahamäärästä. 

Pian Elhassani alkoi raiskata tyttöä. Mies osti Sallyn mukaan myös toisen orjan, 7500 dollaria maksaneen ja Soadia nuoremman tytön. Lisäksi he ostivat nuoren pojan 1500 dollarilla.

Sally suhtautuu lasten ostamiseen puolustellen. Hänen mukaansa hän tarjosi heille suojelua sekä huolenpitoa, jota muut kodit eivät olisi tarjonneet.

– Jokaisessa talossa tilanne olisi ollut sama (raiskausten suhteen), mutta hänellä ei olisi ollut minun tukeani. Puhuimme jatkuvasti siitä, että tyttö näkisi vielä äitinsä. Aion saada hänet ulos ja takaisin kotiin.

– Kukaan ei voi ikinä tietää, mitä tuntuu katsoa kun aviomies raiskaa 14-vuotiasta tyttöä. Ja sen jälkeen tyttö tuli luokseni itkien ja minä halaan häntä ja sanon, että kaikki järjestyy. 

Sally sanoo, ettei aio pahoitella sitä, että toi tytöt kotiinsa.

– Heillä oli minut ja minulla oli heidät. Muussa tapauksessa he olisivat olleet lukittuina makuuhuoneisiin ja saaneet ravinnoksi teetä. Me teimme yhdessä ruokaa, siivosimme, joimme kahvia yhdessä, nukuimme samassa huoneessa. Olin kuin äiti heille.

Ystävät eivät usko radikalisoitumiseen 

Sally ei ole tyypillisen Isis-vaimon näköinen nainen. Hänellä on suuri sininen tatuointi kaulassaan ja nenässä rengas. Hän tupakoi ja suhtautuu uhmakkaan vähättelevästi vihjauksiin, että hänen oli tiedettävä enemmän miehensä aikeista ennen kalifaattiin muuttoa. 

Hän on ollut myös FBI:n haastattelussa ja tietää, että vapaaehtoisen liittymisen myöntäminen vaikeuttaisi tilannetta merkittävästi ja saattaisi jopa johtaa uusiin syytteisiin. 

CNN haastatteli lukuisia ihmisiä, jotka tunsivat Sallyn ja pariskunnan Yhdysvalloissa asuessaan.

Heidän mukansa selviä merkkejä radikalisoitumisesta ei ollut nähtävissä. Sallya kuvaillaan lojaaliksi, eronneeksi yksinhuoltajaksi, joka löysi Elhassanista anteliaan puolison – joka paljastui myöhemmin määräileväksi hyväksikäyttäjäksi. 

– Hän oli upea, antelias nainen, todella hyvä ystävä ja loistava äiti lapsillee, sanoo ystävä Andria Lightner.

– Uskon täydestä sydämestäni siihen, ettei hän olisi halunnut viedä lapsiaan Isisin alueelle. 

Toinen nimettömänä puhunut ystävä kertoo naisen muuttuneen etäisemmäksi ennen muuttoa. Hän ei kertonut ystävilleen muuttoaikeistaan Marokkoon.

Sally jätti työnsä ja kertoi lähtevänsä Hongkongiin. Jäähyväiset olivat aivan tavalliset. 

– Se oli vain sellaista "en malta odottaa, että tulette takaisin". Hän oli aivan normaali Sam.

Yllättävät terveiset pakolaisleiriltä

CNN:n toimittajan onnistui löytää myös Soad, vanhin perheen markkinoilta ostamista jesidi-lapsista. Nyt 17-vuotias tyttö on pakolaisleirillä Irakissa perheensä kanssa. 

Soadilla ei ole kuin hyvää sanottavaa amerikkalaisesta kotirouvasta, vaikka hän joutuikin toistuvien raiskausten kohteeksi tämän kotona. 

Soad lähetti CNN:n saamalla videolla terveisensä Sallylle.

"Haluan tosissani tavata sinut, vaikka vain viimeistä kertaa. Ikävöin sinua paljon ja ikävöin lapsia. Teen kaikkeni auttaakseni sinut pulasta. Rakastan sinua niin paljon."

Oma poika propaganda-videolla

Sallyn omat lapset joutuivat mukaan Isisin julmiin tekoihin. Hänen poikansa Matthew, joka on täysin Yhdysvaltain kansalainen, otettiin mukaan suorastaan sairaiden propaganda-videoiden tekoon.

Yksi Isisin propagandaosaston taistelijoista tuli Sallyn mukaan heidän kotiinsa mukanaan käsikirjoitus, joka oli osin arabiaa, osin englantia. 

Sallyn mukaan hän ilmaisi olevansa ehdottomasti videota vastaan. 

– Elhassanista tuli erittäin väkivaltainen. Hän hakkasi minut pahasti, niin että mursin kaksi kylkiluutani, Sally kuvailee. 

– Taistelin vastaan, mutta aikaa operaatiosta (nuorimman tyttären syntymästä keisarinleikkauksella) oli kulunut vain kolme päivää. En pystynyt enempään, en voinut tehdä mitään. 

Perheeseen syntyi Isis-vuosien aikana kaksi lasta. 

Sallyn poika Matthew istuu CNN:n haastattelun aikana ja sanoo:

– Se oli tosi paha hakkaaminen.

Sallyn mukaan käsikirjoitus oli kammottava. Matthew harjoitteli tekstiä pitkien päivien aikana ja tuli kotiin väsyneenä ja itkuisena. 

Isisin julkaisemalla videolla Matthew on editoitu kävelemään moskeijoiden ja katujen raunioilla ja vannomaan kostoa presidentti Trumpille sekä kehottamaan iskuihin länttä vastaan.

Pako Raqqasta

Elhassani sai surmansa ilmaiskussa viime vuoden kesällä. 

– Silloin pystyin taas hengittämään ja ajattelin, että nyt alkaa uusi luku elämässämme. 

Isisin tilanne Raqqassa muuttui tukalammaksi päivä päivältä, kun terrorismia vastaan taistelevat joukot lähestyivät kaupunkia. Tuhannet asukkaat pakenivat, mutta Sallyn mukaan he eivät nähneet tietä ulos.

– Tiesin, että tarkka-ampujilla, jollainen miehenikin oli, oli lupa ampua pakenevia. Toisaalta taas miinat ja tienvarsipommit olivat suuri uhka. 

Perhe pysyi Raqqassa aivan viime hetkille saakka. He poistuivat vasta kun jäljellä oli joitain satoja taistelijoita, joille annettiin lupa lähteä kaupungista. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Liput kotiin vai syyte?

CNN huomauttaa, että Sallyn aika Isisin kalifaatissa kattaa sen raaimmat vuodet sen luhistumiseen asti, joten hänen roolinsa viattomana sivustaseuraajana on hankala. 

– En välitä siitä, mitä ihmiset sanovat ja ajattelevat. Olin äärettömän huojentunut kun pääsin lähtemään, enkä ole pystynyt hengittämään viimeiseen kolmeen vuoteen. Näin vain joukon huumeita käyttäviä roistoja, joilla ei ollut paikkaa. He loivat oman valtionsa täällä. 

Sally sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta hänen lapsensa pääsevät takaisin Yhdysvaltoihin. 

– Vaikka joutuisin itse 15 vuodeksi vankilaan, on se parempi kuin mikään täällä, hän sanoo. 

Perheellä ei ole vielä tietoa, tuoko heitä tapaamassa käyvä FBI-agentti mukanaan syytteet vai lentoliput kotiin. 

– Puhumme lasten kanssa siitä, että haluamme syödä McDonald'sissa. Haluamme elää jälleen normaalia elämää, Sally sanoo.

Alkuperäinen artikkeli on luettavissa täältä

MTV Uutiset - CNN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.