Nuorukainen julkaisi tytön sukupuolielämää pilkkaavia lauluja netissä – tyttö tallensi tekeleet ja kiikutti poliisille: Nyt mies sai tuomionsa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa puitiin joulukuussa tapausta, jossa poikien katsottiin tehneen 17-vuotiaasta tytöstä kaksi loukkaavaa kappaletta.

Alun perin kunnianloukkaussyytteessä oli kolme vuonna 2001 syntynyttä, tekoaikaan alle 18-vuotiasta nuorukaista. Lopulta vain yksi tuomittiin.

Laulut oli julkaistu SoundCloud -toistopalvelussa netissä. Kappaleissa halvennettin uhria valheellisilla vihjauksilla, jotka koskivat hänen sukupuolielämäänsä.

Rikoksen uhriksi joutunut tyttö mainittiin lauluissa etunimellä.

Kuunteli laulut ja soitti poliisille

Oikeuden mukaan asianomistajan henkilöllisyys ja viittaus juuri samannimiseen tyttöön oli todennettavissa erilaisten seikkojen avulla. Taustalla oli myös tilanne, jossa uhrista oli jaettu eteenpäin alastonkuvaa suljetussa viestiryhmässä. 

Kun tyttö sai tietää lauluista, hän kuunteli ja tallensi tekeleet, jonka jälkeen hän teki rikosilmoituksen. Uhrin äiti oli keskustellut yhden syytteessä olleen pojan isän kanssa, jonka jälkeen laulut oli poistettu. Kappaleet olivat tässä vaiheessa olleet kuunneltavissa netissä puolen vuoden ajan, elokuuhun 2018 saakka. Lauluja oli kuunneltu SoundCloudissa useita satoja kertoja. 

Oikeudessa ratkottiin kysymystä siitä, kuka nuorukaisista oli tehnyt mitäkin. Kaikki kolme nuorukaista kiistivät syyllisyytensä. Vain yksi heistä tuomittiin.

Tuomittiin sakkoihin

Laulun julkaissut ja rangaistuksen saanut nuorukainen oli muun muassa linkannut Instragram-tililleen linkin SoundCloud-profiiliinsa, jossa lalulut olivat. Käräjäoikeuden mukaan oli selvää, että nuorukainen oli ainakin yksi kappaleiden esittäjistä ja julkaisijoista.

Kahden muun nuoren miehen osalta vastaavaa ja yhtä pätevää näyttöä ei ollut. Heidän syytteensä kaatui.

2001 syntynyt mies tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä kunnianloukkauksesta sakkorangaistukseen. Teon katsottiin aiheuttaneen tytölle vahinkoa ja halveksuntaa.

Nuori mies tuomittiin maksamaan tuhannen euron kärsimyskorvaukset ja noin 3 700 euron oikeudenkäyntikorvaukset uhrille. Lisäksi hänen pitää maksaa 35 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekevät 210 euroa. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.


Lue myös:

    Uusimmat