Nuorten vaellusreissu Kevon luonnonpuistossa päättyi vatsatautiepidemiaan ja evakuointiin helikopterilla

Helikopterilla käytiin hakemassa nuoria kolmeen otteeseen.

Kevon luonnonpuistosta Utsjoelta evakuoitiin 11 nuoren vaellusryhmä vatsatautiepidemian vuoksi, kertoo pelastuslaitos. Evakuoidut olivat ulkopaikkakuntalaisia 15–16-vuoden tienoilla olevia nuoria, kertoo Lapin pelastuslaitoksen Utsjoen asemamestari Jorma Haapala.

Vaellusryhmästä haettiin sairastuneita Rajavartiolaitoksen helikopterilla kolme kertaa. Ensimmäisen kerran helikopteri nouti neljä nuorta Kevolta tiistaina. Keskiviikon vastaisena yönä tuli toinen hälytys kahdesta sairastuneesta.

Pelastustöitä vaikeutti huono lentosää, minkä takia lentämiseen meni paljon aikaa. Haapalan mukaan helikopterin lentotunnit olivat umpeutuneet yöllisen hälytyksen aikaan. Nuorilla ei ollut vaaraa, joten helikopteri haki heidät keskiviikkona aamupäivällä. Tuolloin tehtiin myös päätös, että loputkin nuoret haettaisiin Kevolta iltapäivällä.

Samaan porukkaan kuului myös toinen vaellusryhmä, jonka vointi käytiin tarkastamassa helikopterilla, mutta heitä ei ollut tarpeen evakuoida. Toiseen ryhmää kuuluu Haapalan mukaan hieman vanhempia vaeltajia, jotka kiersivät eri reittejä kuin nuoret.

Vaeltajat olivat Kevon kanjonissa Fiellun putouksen lähettyvillä. Haapalan mukaan ryhmät olivat aloittaneet vaellusreissun luonnonpuistossa perjantaina.

Taudin aiheuttajaa selvitetään

Haapala epäilee, että vatsatautiepidemia olisi saanut alkunsa saastuneesta juomavedestä.

– Tunturipurosta tai jostain vastaavasta. Viikonloppuna oli kovia vesisateita, ja se on voinut saastuttaa vettä, Haapala sanoo.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että nuorilla ei ole heidän tietojensa mukaan merkittävää hätää.

Nuorilta on otettu Broasin mukaan näytteitä terveyskeskuksessa, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä epidemian aiheutti.

– Vatsataudin taustalla voi tosiaan olla saastunut vesi, jos luonnonvettä on juotu. Syynä voi olla sekin, että joku matkalaisista on saanut taudin ennen reissuun lähtemistä ja sairastunut reissussa. Tauti leviää tuollaisissa olosuhteissa hyvin nopeasti. Virustaudit ylipäätään ovat sellaisia, että ne leviävät hyvin herkästi ryhmässä, Broas sanoo.

Myös pilaantuneen ruuan syöminen on voinut aiheuttaa vatsataudin.

Broasin mukaan perusterveelle ihmiselle vatsatauti ei ole kauhean vaarallinen, mutta leirielämä aiheuttaa omat haasteensa.

– Riittävästä nesteytyksestä ja suoloista täytyy vain huolehtia riittävästi. Leiriolosuhteissa lepo ja hygienia ovat vähän vaikeammin järjestettävissä.

Nuorten evakuoinneista kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa

Lue myös:

    Uusimmat