Urho Kekkosen kansallispuistossa vatsatautia – ihmisiä evakuoitu helikopterilla

Lapin pelastuslaitos on hakenut vatsatautia sairastavia ihmisiä Urho Kekkosen kansallispuistosta, kertoo Lapin hyvinvointialue.

Retkeilijöitä on haettu maastosta viimeksi kuluneiden viiden päivän aikana Salonlammen laavulta, Rautulammin päivätuvalta ja Luirojärven kämpältä. 

Yhteensä sairastuneita on evakuoitu puistosta 13. 

Tämä on Lapin pelastuslaitoksen mukaan poikkeuksellisen paljon.

Epidemia alkoi viime kuussa

Vatsatautiepidemia on todettu helmikuun 29. päivän jälkeen. Sairastuneita on noudettu sekä moottorikelkalla että helikopterilla.

– Kevään hangilla monet vaeltajat voivat liikkua pitkiäkin matkoja. Hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia ihan kaikkialla, vaikka liikkuisikin syrjäisemmillä seuduilla, virkistyskäytön asiantuntija Kristiina Aikio Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo tiedotteessa.

Maaliskuu on hiihtosesongin aikaa erityisesti Saariselällä ja Kiilopäällä, josta lähtee moni suosittu reitti Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Taudin aiheuttaja ei ole tällä hetkellä tiedossa. Taudinkuva sopii virusperäiseksi taudiksi, kertoo hyvinvointialue.

Kansallispuiston alueella liikkuvien kannattaa välttää seuraavan viikon ajan epidemia-alueen vessoja, tupia ja muita taukopaikkoja. Hyvinvointialue ohjeistaa, että lievästikin oireilevien potilaiden tulisi aina sairastaa omassa majapaikassa.

Lue myös:

    Uusimmat