Outoja vatsatautitapauksia Kilpisjärvellä – lähdevesi ehkä saastunut eläinten raadoista

Lapissa Enontekiön Kilpisjärvellä on sattunut useita outoja vatsatautitapauksia. Niiden taustalla on mahdollisesti eläinten raadoista saastunut juomavesi.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitokeskus tiedottaa, että sen tietoon on tullut puolentoista viikon aikana useita kymmeniä vatsatautitapausta, jossa on ollut oireena nopeasti nouseva kuume, oksentelu, pahoinvointi ja ripulointi.

Tapaukset on havaittu että Kilpisjärvellä Guonjarjohkan alueella Kuonarin kämpässä ja sen lähiympäristössä. Paikka sijaitsee noin 20 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen.

Vastaavaa oirekuvaa on tavattu laajalti myös muualla käsivarren Lapin alueella ja erätuvilla. Alueella maasto on tällä hetkellä vaikeakulkuista, ja se vaikeuttaa mahdollisten evakuointien suorittamista huomattavasti.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan oireet on aiheuttanut virusperäinen aiheuttaja. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Ensihoitokeskuksessa arvioitiin eilen, että oireet voivat aiheutua alueen lähteistä juodusta vedestä, joka on mahdollisesti saastunut eläinten raadoista. Alueella on tavattu runsaasti kuollutta riistaa ja poroja.

– Alueella on paljon nääntyneitä riistaeläimiä; ne ovat kuolleet ravinnon puutteen takia. Tiedetään, että sinne on kuollut porojakin aika paljon. Mutta sitä ei pysty vielä sanomaan, liittyvätkö ne jotenkin tapauksiin, Lapin sairaanhoitopiirin päivystävä kenttäjohtaja totesi.

Kenttäjohtajan mukaan osa vatsatautiin sairastuneista on päässyt alueelta omin avuin tai ohikulkevien moottorikelkkailijoiden kyydissä pois, mutta osa on tarvinnut evakuointiapua. Kukaan sairastuneista ei ole ilmeisesti kuitenkaan tarvinnut sairaalahoitoa.

Ensihoitokeskus kehottaa Käsivarren alueen patikoijia ja muita liikkuja noudattamaan mahdollisimman hyvää henkilökohtaista hygieniaa sekä keittämään juomavettä vähintään 10 minuutin ajan.

Uutista päivitetty 01.05.2016 kello 17.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja