Nuorten tekemät puukotukset huolestuttavat rikostarkastajaa: "Vaikuttaa, etteivät tekijät ymmärrä, mitä siitä voi seurata"

4:45
Katso rikostarkastaja Jari Kosken nuorten viimeaikaisista väkivaltarikoksista kokonaisuudessaan videolta.

Viime viikkoina Helsingissä on tapahtunut useampi väkivallanteko, joissa on käytetty puukkoa. Nuorten kohdalla jo viime vuonna havaitun trendin jatkuminen huolestuttaa Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastajaa. 

Sunnuntaina 18-vuotias mies puukotti selkään alaikäistä Ruoholahdessa, ja yritti vahingoittaa kahta muuta paikalla ollutta henkilöä. Edellisenä yönä 19-vuotias puukotti ikätoveriaan Kaivopuistossa. Molemmissa teoissa tutkitaan tapon tai useamman yritystä.

Vain paria viikkoa aiemmin 24-vuotias mies kuoli Rautatieasemalla, kun 16-vuotias poika puukotti häntä sanaharkan jälkeen.

Rikostarkastaja Jari Kosken mukaan näihin rikoksiin johtaneet tilanteet ja epäillyt motiivit ovat erilaisia, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy. Hänen mukaansa puukkojen kantaminen nuorilla näyttäisi yleistyneen, ja käyttökynnys madaltuneen.

– Se on useampi tuhottu elämä, kun puukko heilahtaa. Vaikuttaa siltä, että monissa näistä tapauksista tekijät eivät ajattele saati ymmärrä, mitä siitä huitaisusta voi seurata pahimmillaan, Koski sanoo MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Kyllä tästä on syytä olla huolissaan.

Nuorten väkivaltarikollisten taustat hajanaisia

Useisiin tapauksiin liittyvät alkoholi ja muut päihteet. Kosken mukaan monissa tapauksissa paikalla on ollut isompi porukka, johon on kuulunut niin kantasuomalaisia kuin ulkomaalaistaustaisiakin nuoria.

Kosken mukaan viime aikaisissa tapauksissa epäillyn asemassa on usein ollut ulkomaalaistaustaa omaava henkilö.

Vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden nuorten kirjo on kuitenkin hajanainen, Koski sanoo. Taustalla on usein laitoshuoltoa, huostaanottoja ja aiempia ongelmia poliisin kanssa.

– Mutta sitten on muutamia sellaisia tapauksia, jossa nuori on ensimmäistä kertaa tekemisissä poliisin kanssa. Nämä ovat erityisen huolestuttavia tapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja