Nuorten miesten joukko ryösti nelikymppisen Tapion väkivaltaisesti Vantaan Myyrmäessä: "Koko hetki on aivan pimeänä mielessäni"

Nelikymppinen Tapio joutui ryöstön uhriksi Vantaan Myyrmäessä syyskuussa, lähellä paikkaa, jossa epäilty postinjakajan murha tapahtui kaksi kuukautta myöhemmin. Epäillyt tekijät ovat yhä karkuteillä.

Myyrmäessä asuva Tapio lähti lauantai-iltana 17. syyskuuta työvuoronsa jälkeen iltayhdentoista aikaan paikallisissa baareissa käymään. Yöllä ennen kahta hän haki grilliltä ruokaa ja lähti kävelemään kotiaan kohti.

Louhelan juna-aseman lähellä kevyenliikenteenväylällä alikulkutunnelin ulkopuolella Tapio näki nuorisoporukan seisoskelemassa. Hän ei kiinnittänyt nuoriin paljon huomiota, vaan oli aikeissa ohittaa heidät normaalisti. Toisin kuitenkin kävi.

– Minulla oli kädessäni valkoinen kangaskassi, jossa oli kotiavaimet ja lompakko. En muista, että he olisivat sanoneet minulle mitään, mutta yhtäkkiä yksi nuorista miehistä alkoi repiä kassia kädestäni, Tapio kertoo.

– Pidin kassista kiinni ja yritin vetää sitä takaisin, mutta siinä vaiheessa muutkin tulivat päälleni.

Tämän jälkeen Tapion muistikuvat ovat pimennossa. Häntä lyötiin ja hän menetti tajuntansa.

– Heräsin makaamasta jalkakäytävältä eikä nuoria miehiä näkynyt enää missään. Silmälasini olivat maassa vähän matkan päässä ja niistä oli toinen sanka irti. Kassiani ei ollut enää missään. Ymmärsin, että olin menettänyt tajuntani joksikin aikaa, mutta ajankulusta minulla ei ole tarkkaa käsitystä, hän kertoo.

Lompakko ja avaimet vietiin

Tapiolla oli lompakossaan 200 euroa käteistä ja kaikki mahdolliset kortit: maksukortit, ajokortti, matkakortti ja Kela-kortti. Myös kotiavaimet menivät kassin mukana.

– Nousin maasta, mutta en tiennyt minne olisin mennyt, koska minulla ei ollut kotiavaimia. Kello ei ollut edes vielä kolmea aamuyöllä. 

Tapio oli niin sekaisin tapahtuneesta, että hän ei ymmärtänyt soittaa heti yöllä poliisille. Hän kuljeskeli hetken ympäriinsä ja odotti sitten aamuun asti kotitalonsa rappukäytävässä, kunnes sai vara-avaimet kotiinsa.

– Heti kotiin päästyäni kuoletin kaikki kortit ja tein poliisille rikosilmoituksen.

Aluksi Tapio ajatteli, että hänelle ei ollut aiheutunut tapahtuneesta muuta vahinkoa kuin, että silmälasit rikkoontuivat ja omaisuus vietiin. Kasvoissa oli pieni nirhauma.

Sunnuntaina päivällä hänen silmäkulmansa alkoi kuitenkin tummua.

– Vasta siinä vaiheessa ymmärsin, että minua on lyöty kasvoihin. Olen menettänyt tajuntani nopeasti, koska en muista pahoinpitelystä mitään. Se koko hetki on aivan pimeänä mielessäni.

MTV tapasi Helsingin yössä ryöstettyjä ja ryöstäjiä: Joosua, 12, pelkää puukotusta parin kympin tähden 6:26
Ryöstelyjä bileissä, varastettuja vaatteita ja väkivallan pelkoa – videoreportaasissa sekä ryöstetyt että ryöstäjä kertovat kokemuksistaan.

Epäillyt tekijät karkuteillä

Poliisille Tapio pystyi kertomaan vain, että tekijät olivat nuoria, noin parikymppisiä miehiä ja heitä oli neljä tai viisi. Ainakin osa heistä oli maahanmuuttajataustaisia.

Tapion saamat vammat eivät vaatineet lääkärissä käyntiä.

Itä-Uudenmaan poliisi on kirjannut tapauksesta rikosilmoituksen nimikkeellä ryöstö. Tutkinta on kuitenkin toistaiseksi keskeytetty.

– Rikoksesta epäiltyä ei ole saatu selville eikä asiaan vaikuttavaa selvitystä ole saatavilla. Tutkinta voidaan toki avata uudelleen, jos asiaan saadaan myöhemmin lisäselvitystä, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Aleksi Topinoja Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Suurta vaivaa

Ryöstöviikonlopun aikana Tapio kierteli Myyrmäen ympäristössä ja yritti etsiä, jos tekijät olisivat vaikkapa heittäneet kassin avaimineen jonnekin. Mitään anastetusta omaisuudesta ei ole kuitenkaan löytynyt.

– Kotini lukot jouduttiin sarjoittamaan uusiksi, koska huoltoyhtiö oli huolissaan siitä, että avaimet ovat täysin väärissä käsissä. Siitä ja kaikkien korttien uusimisesta koitui suurin vaiva. Vakuutusyhtiö korvasi onneksi uudet silmälasit ja lukon sarjoituksen.

Tapahtunut on vaikuttanut Tapioon siten, että vaikka hän ei varsinaisesti pelkää, hän katselee ympärilleen aiempaa tarkemmin.

– Vähän herkillä olen nyt ja etenkin ilta-aikaan ulkona kävellessä. Tarkkailen enemmän muita kulkijoita ja jos näen nuorisoporukoita, vaihdan mieluummin kadun toiselle puolelle. En kulje enää yhtä huolettomasti kuin ennen.

Tapion ryöstö tapahtui lähellä paikkaa, jossa epäilty postinjakajan murha tapahtui marraskuussa. Vaikka rikokset eivät todennäköisesti liity toisiinsa mitenkään, on henkirikoskin mietityttänyt Tapiota.

– Lähinnä se tuntuu hurjalta, että nyt on useampi Myyrmäessä tapahtunut väkivaltarikos pimeänä.

Lue myös:

    Uusimmat