MTV tapasi ryöstettyjä ja ryöstäjiä Helsingin yössä: Joosua, 12, pelkää puukotusta parin kympin tähden, Toni ymmärtää ryöstäjiä

MTV tapasi Helsingin yössä ryöstettyjä ja ryöstäjiä: Joosua, 12, pelkää puukotusta parin kympin tähden 6:26
Ryöstelyjä bileissä, varastettuja vaatteita ja väkivallan pelkoa – videoreportaasissa sekä ryöstetyt että ryöstäjä kertovat kokemuksistaan.

MTV Uutiset jalkautui Helsingin keskustaan kysymään nuorten ryöstelyilmiöstä nuorilta itseltään. Tavoitimme haastatteluun ryöstön uhriksi joutuneita ja ryöstöihin syyllistyneitä nuoria.

– Mulle sanottiin, että riisu nyt sun huivi tai saat päähän. Ne olivat 16-vuotiaita ja siellä oli kaksi niiden tyttöystävää, jotka sanoivat, että ne antavat huivin mulle takaisin. Mutta ei ne antaneet, 12-vuotias Joosua (nimi muutettu) kertoo.

– Kyllä mua pelottaa, että jos mulla on kalliit vaatteet ja joku puukottaa siksi mut.

Helsingin päärautatieasemalla eli "Steissillä" on vilkasta perjantai-iltana. Ulkona joulukuun hyinen viima pöllyttää lunta graniittirakennusta vartioivien Kivimiesten juuressa.

Nuorille "Steissi" ja sen ympäristö on juuri yksi niistä paikoista, joissa heitä jännittää ja pelottaa liikkua. Juttuun haastatellut nuoret nimesivät vaarallisiksi paikoiksi myös muut juna-asemat, Sörnäisissä sijaitsevan Vaasanaukion eli "Piritorin", Itä-Helsingin ja tietyt isot kauppakeskukset pääkaupunkiseudulla. Erään nuoren mukaan roadmanit eli rötöstelevät ja mahdollisesti huumeitakin myyvät nuoret kokoontuvat usein Helsingin keskustakirjasto Oodin liepeille.   

Osa haastateltavista esiintyy jutussa omilla kasvoillaan ja nimillään, toiset uskaltautuvat puhumaan aiheesta vain tunnistamattomina. Jutussa tunnistettavasti esiintyvällä 12-vuotiaalla on haastatteluun vanhemman lupa, jonka MTV Uutiset on varmistanut.

Osa nuorista on vain kuullut ilmiöstä

Nuorten ryöstelyilmiö vaikuttaa koskettavan nuoria hyvin epätasaisesti. Osa oli kuullut nuorten ilmiöstä vain vanhemmiltaan tai uutisista.

Yksi heistä on 16-vuotias Matvey Temonen, jolla on tapana tavata kavereitaan iltaisin kaupungilla. Temonen arvioi, että ennen aamukahta on turvallista liikkua melkein missä vaan.

– Ei täällä ole mitään pelottavia asioita tapahtunut, Temonen kertoo.

– Jotain sellaista on tapahtunut, että kysytään tupakkaa ja kun vastaa, että ei ole, niin aletaan mentaalisesti niin kuin hyökkäämään päälle.

Pinja (nimi muutettu) on 17-vuotias ja asuu Itä-Helsingissä. Hänellä ei ole omakohtaista kokemusta ryöstelystä, eikä hän juurikaan osaa pelätä, että sellaista sattuisi hänen kohdalleen.

– Mun äiti on aika rento tän asian kanssa, mutta isä on tosi tarkka ja sitä ainakin vähän pelottaa, missä liikun ja kuinka myöhään. Isän mielestä pitäisi olla kotona iltayhdeksältä, Pinja kertoo.

– Ettei mua kidnapata, ryöstetä tai muuta vastaavaa.

Myöskään Pohjois-Suomesta vuosi sitten Helsinkiin opiskelemaan muuttanut 20-vuotias Saara (nimi muutettu) ei osaa juurikaan pelätä kaupungilla kulkemista, vaikka kerran häntä heitettiinkin sähköskuutilla. 

– Mä liikun monesti ystäväporukan kanssa ja muutenkin oon aika luottavainen ihminen. Tiedän ne paikat, mihin ei mennä ja mihin aikaan mennä tiettyihin paikkoihin, Saara sanoo.

"Niillä on puukkoja ja tällaista"

Monilla muilla nuorilla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri.

Kolme treeneistä kotimatkalla olevaa 12-vuotiasta kaverusta puhuu avoimesti pelostaan. Pojista kaksi on joutunut isompien nuorten tekemien ryöstöjen uhreiksi, molemmilta varastettiin vaatteita.

Joosua oli menossa ostoskeskukseen kaveriensa kanssa, kun isommat pojat pakottivat hänet antamaan heille huivinsa. Nike-merkkinen jalkapallohuivi oli maksanut muutaman kympin.

– Kyllä se tuntuu aika pahalta. Ja muista se varmaan tuntuu myös tosi pahalta, jos niiden vanhemmat ostaa jotain kallista ja sitten se ryöstetään heti, Joosua kuvailee.

Joosua kertoo, että on ajatellut puolustaa itseään tarvittaessa. Mutta itseään isommilta ryöstäjiltä hän ei usko pystyvänsä suojelemaan itseään.

– Ne ovat niin isoja ja niillä on puukkoja ja tällaista. Mä en itse ole ajatellut pitää puukkoa mukanani, koska mun vanhemmat sanoo, että se on rikos, Joosua pohtii.

Vanhemmat ovat kehottaneet Joosuaa turvautumaan lähistöllä oleviin aikuisiin, jos tulee hankala paikka. Ja soittamaan poliisille.

"Mun kaverilta varastettiin takki"

Kolmen 12-vuotiaan pojan porukka kertoo, että heitä pelottaa pitää "hyviä vaatteita" päällä kaupungilla liikkuessaan. Ermias Bedilu Demeke ei ole itse joutunut ryöstetyksi, mutta kavereiden kokemukset ovat saaneet varovaiseksi.

– Joku saattaa tulla uhkailemaan ja varastamaan ne. Kaikkia sellaisia kalliita, esimerkiksi Louis Vuitton -pipoja, vöitä, kenkiä ja sellaisia, selitti Bedilu Demeke.

– Yhdeltä mun toiselta 12-vuotiaalta kaverilta varastettiin takki. Se juoksi karkuun, mutta ne äijät sai sen kiinni ja varastivat sen, Bedilu Demeke kuvailee.

Pinja, 17, kertoo pari viikkoa sitten järjestetyistä bileistä, johon rynni kutsumattomia vieraita.

– Mun kaveri oli niissä bileissä ja sinne oli tullut parinkymmenen hengen porukka ilman kutsua ryöstämään. Oli viety kenkiä ja vissiin muutakin kamaa, Pinja kertoo. 

Pinjan kaverilta oli kadonnut Vans-merkkiset kengät, jotka olivat kuitenkin löytyneet myöhemmin. Kukaan bileissä olleista nuorista ei tuntenut juhliin tunkeutuneita nuoria.

Teräase turvana yksin liikkuessa

Muutama nuori mies kertoo pitävänsä teräasetta mukana yksin liikkuessaan. Kun pyydämme näyttämään niitä, he vastaavat, ettei heillä ole teräaseita haastatteluhetkellä mukanaan, koska kavereiden seurassa he eivät koe tarvitsevansa kättä pidempää turvaksi.

– Toisaalta mut myös tiedetään ihan hyvin, ja jo mun maine estää tyyppejä käymästä kiinni, eräs 18-vuotias nuorukainen pohtii.

Hän ei tahdo antaa haastattelua, tulla kuvatuksi tai kertoa nimeään julkisesti.

Osa nuorista intoutuu esittelemään vaatteitaan, joista ryöstäjät olisivat heidän arvionsa mukaan todennäköisesti kiinnostuneita.

Merkkivaatteista tietämättömän silmiin kaikki vaatteitaan esittävät nuoret näyttävät varsin tavanomaisesti pukeutuneilta. On lenkkareita, farkkuja, college-housuja ja toppatakkeja.

– Meillä kaikilla on vähintään tonni päällä, eräs nimettömänä pysyttelevä poika arvioi omia ja kavereidensa vaatteita.

Yksi nuorista kertoo takkinsa maksavan tuhat euroa, toinen puolitoista tonnia.

Kolme poikaa astuu riviin jaloissaan keskenään melko samannäköiset valkoiset tennarit, niistä yhdet maksavat heidän mukaansa 500 euroa. 

Eräs poika esittelee räppäreiden suosimaa hampaan päälle teetettyä yksilöllistä "grilliä" eli eräänlaista koko hampaan peittävää hammaskorua. Hän antaa kuvata koruaan, mutta ei halua muutoin tulla kuvatuksi.

Pojalla on kertomansa mukaan "grillissään" aitoja timantteja ja se maksoi niin paljon, ettei hän ole suostunut kertomaan hintaa edes kavereilleen.

– Se maksoi viisi tonnia, pojan kaveri väittää.

"Tietyllä tavalla mä ymmärrän ryöstelyn"

Malmilla asuva Toni, 19, kertoo syyllistyneensä 16-vuotiaana itsekin ryöstöihin ja vieneensä uhreiltaan rahaa sekä puhelimia. Hän esiintyy jutussa omalla etunimellään.

Toni kertoo, ettei itse kohdistanut ryöstöjä satunnaisiin sivullisiin tai ohikulkijoihin. Uhriksi joutuivat entuudestaan jollakin tavalla tutut henkilöt, jotka alkoivat haastaa riitaa. 

– Tietyissä tilanteissa joutuu puolustamaan itseään ja siitä saattaa loppupeleissä muodostua ryöstö, Toni selittää.

Toni kertoo saaneensa ryöstöistä vankeustuomion ja suorittaneensa sen.

Nykyisin hän pitää ryöstelyä "tyhmänä", eikä aio enää itse syyllistyä sellaiseen.

– Jokainen tekee omia asioitaan, tietyllä tavalla mä ymmärrän ryöstelyn, Toni kertoo.

Hän sanoo nähneensä monia tilanteita, joissa toisilta nuorilta on viety vaatteita päältä.

– Yks kerta esimerkiksi yks kaveri vei yhdeltä tyypiltä kengät jalasta. Kengät olivat aika kalliit Niken Jordanit, jotain 500 euron luokkaa, Toni kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat