Nuorten ikäryhmien optimismi tulevaisuuden suhteen on romahtanut, selviää Evan tutkimuksesta

7:55
Katso myös: Etäkoulu ja korona ovat koetelleet opiskelijoiden jaksamista.

Evan mukaan nuorten ikäryhmien optimismi tulevaisuuden suhteen on romahtanut. Erityisesti naiset ovat huolissaan toimeentulostaan.

Nuorten ikäryhmien optimismi tulevaisuuden suhteen on romahtanut, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksesta. 26–35-vuotiaista 66 prosenttia on optimistisia, yli 65-vuotiaista 83 prosenttia.

Vielä vuonna 1986 21–40-vuotiaat suhtautuivat Evan tutkimuksessa optimistisimmin omaan tulevaisuuteensa. Heistä noin 85 prosenttia oli optimistisia.

Epävarmuus alentaa syntyvyyttä

Peräti 81 prosenttia suomalaisista arvioi Evan tutkimuksessa, että epävarmuus tulevaisuudesta alentaa syntyvyyttä.

Suomalaisista 86 prosenttia arvioi, että lasten hankkimisen lykkääntyminen vaikuttaa syntyvyyteen.

Erityisen huolissaan tulevaisuudesta ovat 18–45-vuotiaat naiset, joista 86 prosenttia on huolissaan sekä toimeentulostaan että yleisesti tulevaisuudesta.

Evan ekonomisti Sanna Kurronen arvioi tiedotteessa, että naisten ja miesten välillä on selkeitä näkemyseroja syntyvyyttä lisäävistä keinoista.

– Naiset painottavat joustavan työajan tärkeyttä pienten lasten vanhemmille miehiä enemmän, kuten myös kotiavun lisäämistä ja perhevapaauudistusta. Työn ja perheen yhteensovittamista on edelleen syytä helpottaa, Kurronen sanoo.

Jopa 88 prosenttia suomalaisista pitää joustavaa työaikaa pienten lasten vanhemmille toimivana keinona lisätä syntyvyyttä. Taloudellisista keinoista parhaana pidetään työttömyyden vähentämistä.

Syntyvyystutkimusten mukaan työttömyydellä näyttää olevan sekä lastenhankinta-aikeita että syntyvyyttä alentava vaikutus.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja