MTV:n kysely paljastaa karuja koronatarinoita: "Nuorilla on huolia opiskelusta ja vanhempiensa jaksamisesta"

6:42
Näin kysely kertoo nuorten korona-ajan ahdingosta.

Etäkoulu, harrastusten puute ja sosiaaliset rajoitukset näkyvät nuorilla voimakkaasti. Nuorisotyöntekijät ovat huolissaan nuorten lisääntyvästä syrjäytymisriskistä ja yksinäisyydestä.  

Koronan takia moni nuori on jäänyt ilman turvallista aikuista. Harrastukset ja lähiopetus on jäänyt pois, vaikka tuen tarve on kasvanut. 

– Nuorilla on tarve keskustella aikuisten kanssa ja keskustella korona-ajasta ja siihen liittyvistä asioista, kertoo Susanna Ylimys, Aseman Lapset ry:n toimintavastaava.

– Olemme törmänneet huoliin opiskelusta, työpaikoista ja vanhempien selviämiseen tästä tilanteesta.

Nuorilla lisääntynyt yksinäisyyden tunne 

Ylimys on ollut pitkään tekemässä jalkautuvaa nuorisotyötä. Hän kulkee aina parin kanssa julkisissa tiloissa kuten kauppakeskuksissa kysymässä, miten nuorilla menee.  

Ylimyksen parina toimii Samuel Meijer. Työpari kertoo, että nuoret kertovat nyt aiempaa useammin yksinäisyyden kokemuksista. 

– Kesä nyt saattaa tätä vähän paikata, mutta kauppakeskuksiin, nuorisotiloihin, kirjastoihin tai kouluihin ei ole päässyt näkemään muita ihmisiä ja viettämään sellaista vapaamuotoista aikaa, Meijer summaa.

Nuorisotyöntekijöillä on yleisesti huoli nuorten yksinäisyyden kokemuksesta ja kasvaneesta syrjäytymisvaarasta.  

Kysely: Nuorisotyöntekijät huolissaan 

MTV Uutisten kyselyyn vastasi reilut 370 kuntien, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijää.  

Heidän näkemyksensä koronan vaikutuksista nuorten kokemaan yksinäisyyteen sekä lisääntyneeseen syrjäytymisriskiin ovat melko yksimielisiä.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneista nuorisotyöntekijöistä oli sitä mieltä, että korona on lisännyt nuorten kokemaa yksinäisyyttä jonkin verran tai erittäin paljon.

Liki 90 prosenttia heistä vastasi, että korona on lisännyt nuorten syrjäytymisriskiä jonkin verran, 59 prosenttia, tai erittäin paljon, 28 prosenttia vastaajista. 

Nuorisotyössä uusia haasteita

Työ nuorten kanssa on riippuvaista luottamuksen ja läsnäolon tunteesta. Nyt nuorisotyön luonnekin on muuttunut. 

– Maskit esimerkiksi ovat vaikuttaneet paljon siihen, miten tulkitsemme ihmisten ilmeitä ja eleitä. Maskit ovat tehneet esimerkiksi nuorten tunnistettavuudesta paljon vaikeampaa, Ylimys kertoo.  

Psykologeja ja kuraattoreita lisää

Nuorisotyöntekijöiden mukaan nyt olisi lisättävä etenkin oppilas- ja opiskelijahuollon palveluita, kuten koulupsykologeja ja -kuraattoreita.  

Ylimyksen mukaan olisi tärkeää palauttaa myös esimerkiksi harrastustoimintaa ja avata nuorisotaloja, jotta nuoret eivät jäisi toimettomiksi. 

– Arkirutiinin uudelleenlöytämiseen tarvitaan meitä kaikkia, hän toteaa. 

MTV:n kysely tehtiin 16.– 19.4. välisenä aikana. Siihen vastasi 374 Allianssi ry:n ja Kirkon nuorisotyöntekijöiden someryhmän kautta tavoitettua nuorisoalan toimijaa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja