Mainos

Nuorisojoukolla ei ollut aavistustakaan, mitä he olivat tuhoamassa – harvinainen vaivaispoika revittiin kappaleiksi kolikoiden toivossa

Pihlajaveden erämaankirkon vaivaispoika joutui nuorisojoukon tuhotyön kohteeksi heinäkuun alussa, kertoo poliisi. Vaivaispojalta revittiin kädet melkein kokonaan irti ja sen kasvot tuhottiin.

Vaivaispoika, -ukko tai -akka on yleensä kirkon seinään kiinnitetty maalattu puupatsas, johon voi lahjoittaa rahaa. Rahat on ennen vanhaan käytetty vaivaistalon toimintaan, mutta nykyisin rahat käytetään pääosin kirkon diakoniatyöhön.

Poliisi ryhtyi tutkimaan vaivaispojan tuhotyötä aluksi rikosnimikkeellä vahingonteko. Esitutkinnan aikana poliisi sai selville, että rikosoikeudellisesti alaikäinen poika oli rikkonut kivellä lyömällä vaivaispojan kasvot yrittäessään anastaa vaivaispojan sisällä olevia kolikoita.

Tuhotyön aikana mukana oli myös neljä muuta nuorta henkilöä, joista yksi rikkoi potkaisemalla vaivaispojan jalkaterän.

– Nuorilla ei ole ollut minkäännäköistä ajatusta kohteen merkittävyydestä, kertoo rikoskomisario Kari Aaltio.

Rikosnimikettä kovennettiin

Suomessa on poliisin saaman lausunnon mukaan ollut vuonna 2013 yhteensä 145 vaivaispatsasta. Aaltio kertoo, että vaivaispatsaiden tekeminen alkoi 1630-luvulla ja päättyi 1850-luvun puolessa välissä.

– Vaivaisukkoja ei ole missään muualla maailmassa, tämä on ihan suomalainen juttu. Sen takia rikosnimike kovennettiin, koska ne ovat kulttuurihistoriallisesti niin arvokkaita.

Poliisi tutkiikin tapausta nyt törkeänä vahingontekona. Tapauksen esitutkinta on edelleen kesken, sillä vaivaisukkojen ainutlaatuisuudesta johtuen, niiden rahallista arvoa on vaikea arvioida.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.