Onni onnettomuudessa! Metrin mittainen penistöhry ei tuhonnutkaan esihistoriallisia maalauksia – "Ei mitään pikkupoikia asialla ollut"

Mikkelin Astuvansalmen esihistorialliset kalliomaalaukset välttivät sukupuolielimiin viehtyneen töhrijän tuhot, varmistivat museoviranomaiset tekemässään katselmuksessa.

Heinäkuun alussa uutisoitiin, että Mikkelin Astuvansalmen kalliomaalauksilla oli kallioon piirretty huomattavan kokoinen peniksen kuva. Kalliomaalaukset ovat jopa 6000 vuotta vanhoja ja ovat tiettävästi Pohjois-Euroopan suurimpia. Tuossa vaiheessa oli epäselvää, oliko töherryksiä tehty myös korvaamattomien kalliomaalausten päälle.

Arkeologitutkija Martti Koponen Savonlinnan maakuntamuseosta kertoo, että onnekkaasti töhryt eivät olleet kalliomaalausten päällä, vaan noin metrin kokoinen penissymboli oli piirretty hieman sivummalle.

Ei pikkulapsen tekosia

Piirroksen tekoväline ei tässä vaiheessa oli vielä tutkijan tiedossa, ja selvitystyö on yhä käynnissä. Tässä vaiheessa tiedossa on, että kalliopinnassa ei ole maalia, mutta kuvio voi olla esimerkiksi piirretty liidulla tai kivellä kallion pintaan hankaamalla.

– Ei mitään pikkupoikia asialla ollut. Ylimmät jäljet olivat sellaisia, etten niihin meinannut yltää. Ainakin 185 senttinen kaveri, Koponen arvioi.

Hän on käymässä paikalla vielä uudelleen ja varaamassa päivän häiritsevän piirroksen poistamiseen. Tarkoituksena on saada kuvio häivytettyä, vaikka se ei muinaismuiston päällä suoranaisesti olekaan. Miten tämä tehdään, on tässä vaiheessa auki.

– Ei tuollaisia jaksa kauaa porukat katsella, Koponen toteaa.

Jälkien siivoamisen lisäksi Koponen miettii Museoviraston kanssa, miten kalliomaalausten turvallisuutta ja koskemattomuutta voisi jatkossa parantaa. 

Lue myös:

    Uusimmat