Nuorilla yleistyvä terveysongelma altistaa aivoinfarktille jo alle 30-vuotiaana

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet – älä viivyttele hoitoon hakeutumisessa!

Ylipaino ja lihavuus ovat tunnettuja aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöitä, mutta ne voivat altistaa sairastumiselle myös hyvin nuorena eli alle 30-vuotiaana.

Tieto käy ilmi Stroke-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin tietoja 1,9 miljoonan keskimäärin 17-vuotiaan israelilaisen kutsuntaterveystarkastuksista vuosilta 1985–2013. Vuosina 2014–2018 heistä 1 100 sairastui aivoverenkiertohäiriöön ensimmäistä kertaa.

17-vuotiaana ylipainoiset tai lihavat sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön ja varsinkin aivoinfarktiin alle 30-vuotiaana noin 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset ikätoverit. Yhteys havaittiin riippumatta sukupuolesta tai mahdollisesta diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta.

Nuorten lihavuus yleistyy

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa israelilaisten havainnot osoittavat nuoruusiän lihavuuden voivan suurentaa riskiä sairastua aivoinfarktiin alle 30-vuotiaana.

Käytännössä näin nuorena sairastuvia ei ole kovin paljon, mutta nuorten lihavuuden yleistymisen myötä tilanne saattaa muuttua, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa vuosittain noin 25 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 14 000 on aivoinfarkteja. Aivoinfarktit ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä, mutta yleistyneet alle 50-vuotiailla.

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat