Nuori tyttö vaati maailman johtajilta toimia ympäristön pelastamiseksi jo 30 vuotta ennen Greta Thunbergia – "Olen täällä puhuakseni kaikkien tulevien sukupolvien puolesta"

"Kuinka kehtaatte!"– Greta Thunbergin vaikuttava puhe kokonaisuudessaan YK:n ilmastohuippukokouksessa 3:56
"Kuinka kehtaatte!" – Greta Thunberg piti vaikuttavan puheen YK:n ilmastokokouksessa viime maanantaina.

16-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin puhe YK:n ilmastokokouksessa on herättänyt keskustelua ympäri maailman. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun nuori puhuja vaatii maailman johtajilta toimia maapallon pelastamiseksi.

12-vuotias kanadalaistyttö Severn Cullis-Suzuki piti puheen kansainvälisessä Earth Summit-tapahtumassa Rio de Janeirossa vuonna 1992.

Kyseessä oli yksi ensimmäisistä kansainvälisistä korkean tason huippukokouksista, jossa maailman johtajat ilmaisivat huolensa ympäristöasioista.

– Olen täällä puhuakseni kaikkien tulevien sukupolvien puolesta. Olen täällä puhumassa nälkää näkevien lasten puolesta ympäri maailmaa, joiden itkua ei kuulu. Olen täällä puhuakseni lukemattomista eläimistä, jotka kuolevat tällä planeetalla, koska heillä ei ole mitään jäljellä.

Kertoi puheessa huolistaan

Vaikka Cullis-Suzuki ei puheessaan suoranaisesti maininnutkaan ilmastonmuutosta, hänen puheensa käsitteli hyvin samanlaisia teemoja, joista Thunberg ilmaisi huolensa viime maanantaina pitämässä puheessaan.

Puheessaan Cullis-Suzuki kertoi olevansa huolissaan otsoniaukosta, ilman saastumisesta sekä siitä, että ihmisen toiminnan seurauksena eläinlajeja kuolee sukupuuttoon jatkuvasti. Hän oli huolissaan myös länsimaiden luonnonvaroja tuhlaavasta elämäntavasta.

– Pitikö sinun olla huolissasi näistä asioista minun iässäni? tuolloin 12-vuotias Cullis-Suzuki kysyi maailman johtajilta.

Nykyään 39-vuotias Cullis-Suzuki on edelleen aktiivinen ilmastoaktivisti, televisiojuontaja ja kirjailija. Hän on antanut julkisuudessa tukensa Greta Thunbergille.

Cullis-Suzuki kutsuu itse ilmastonmuutosta ”sukupolvien väliseksi rikokseksi”.

Voit katsoa Cullis-Suzukin puheen kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: News.com.au

Lue myös:

    Uusimmat