Ilmastotaistelun symboliksi noussut Greta Thunberg, 15, läksytti päättäjiä ilmastokokouksessa: "Tulevaisuudessa joko nauramme heille tai vihaamme heitä"

Uusia päästövähennyslupauksia ei odoteta 2:06

15-vuotias ruotsalainen koulutyttö Greta Thunberg on kutsunut kaikki liittymään ilmastolakkoon tänään perjantaina.

"Ilmastojohtajat eivät vain puhu. He toimivat. Liity meihin!" Näin Thunberg kirjoitti Twitter-tilillään ja kehotti kaikkia liittymään tänään ilmastolakkoon.

Puolalaiset opiskelijat osoittivatkin tänään mieltään ilmastokokouspaikalla. "12 vuotta jäljellä" luki heidän pitelemissään kylteissä.

"Minun täytyy tehdä jotain"

Thunberg on saanut runsaasti huomiota Puolan Katowicessa meneillään olevassa ilmastokokouksessa. Kokouksen aikana hän on puhunut sekä neuvottelijoille että mielenosoittajille ja antanut lukemattoman määrän haastatteluja.

– Olen lukenut paljon ilmastokriisistä ja tiedän, mitä se tarkoittaa. Silti kukaan ei tee mitään, mitään ei tapahdu. Niinpä minun täytyy tehdä jotain.

– On minun moraalinen velvollisuuteni tehdä se, mitä voin. Kun aikuistun, haluan, että voin katsoa taaksepäin ja todeta, että tein sen, minkä pystyin, sanoi Thunberg lehdistötilaisuudessa Katowicessä.

"He ovat vastuuttomia"

Thunberg on pettynyt poliitikkojen ja valtionjohtajien toimintaan.

– On pelottavaa, että poliitikot eivät tiedä, mikä on aikamme tärkein kysymys. He ovat vastuuttomia, kun eivät huomaa, kuinka paljon valtaa heillä on, mutta he eivät käytä sitä. Tulevaisuudessa joko nauramme heille tai vihaamme heitä. Se on surullista, mutta niin sekin, etteivät he toimi nyt heti, moitti Thunberg.

Greta Thunberg on koko syksyn lakkoillut ilmaston puolesta Tukholmassa. Ruotsin vaalien alla hän oli kaksi viikkoa koululakossa. Sen jälkeen hän on lakkoillut perjantaisin ja saanut mukaansa paljon muita koululaisia eri puolilla maailmaa.

Nuori ilmastoaktivisti haluaa muistuttaa, ettei yksikään maa tällä hetkellä tee riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat