Ilmastoaktivisti Greta Thunberg tylyttää: "Mitään ei ole vielä saatu aikaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan"

0:43
Greta Thunberg: Mitään ei ole vielä saatu aikaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg peräänkuulutti Davosin talousfoorumissa tekoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Thunberg toi tapahtumaan viestinsä, joka on inspiroinut miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa: päättäjät eivät ole heränneet ilmastonmuutoksen todellisuuteen.

– Me kaikki taistelemme ympäristön ja ilmaston puolesta. Jos asiaa kuitenkin katsoo laajasta perspektiivistä, mitään ei ole tehty. Paljon enemmän pitää tehdä. Olemme vasta hyvin alussa, hän sanoi paneelikeskustelussa.

– On eri asia, tuleeko kuulluksi verrattuna siihen, johtaako se oikeasti johonkin, Thunberg huomautti.

– Itse en voi valittaa, ettenkö tulisi kuulluksi, hän sanoi ja sai yleisössä aikaan hyväksyvää naurua.

– Minua kuunnellaan koko ajan. Mutta tiede ja nuoret ihmiset eivät ole keskustelun keskiössä.

Nelipäiväinen talousfoorumi alkoi tiistaina Sveitsin Davosissa. Tapahtuma kokoaa liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelemaan muun muassa taloudesta, ilmastonmuutoksesta ja hyvinvoinnista.

"Ilmastonmuutos on kuuma puheenaihe"

Thunbergin lisäksi tänään puhujalavalle astelevat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Han Zheng.

– Ilmastonmuutos on kuuma puheenaihe Davosissa, sanoo ekonomisti Chris Williamson IHS Markit -yhtiöstä, joka tekee analyyseja yritysten ja hallitusten päätöksentekoa varten. Hänen mukaansa ilmapiirissä on tapahtunut muutos ja on oivallettu, että ilmastonmuutos on uhka talouskasvulle.

Talousfoorumin viime viikolla julkistamassa raportissa varoitettiin, että ilmastonmuutos iskee kovemmin ja nopeammin kuin monet odottivatkaan. Raportin mukaan lämpötila maapallolla voi näillä näkymin nousta vähintään kolmella asteella vuosisadan loppua kohden.

Presidentti Trump, joka on toistuvasti ilmaissut skeptisyytensä ilmastonmuutokseen liittyen, on puhujalavalla alustavasti alkuiltapäivällä Suomen aikaa. Trump on talousfoorumissa Sveitsissä samana päivänä, kun hänen virkasyytteidensä käsittely alkaa Yhdysvaltain senaatissa.

Näköpiirissä ei ole, että Trump ja Greta Thunberg kohtaisivat Davosissa, mutta väenpaljoudessa ja tiiviin aikataulun tuoksinassa kohtaaminen vahingossa ei ole täysin mahdotontakaan.

Mukana myös pääministeri Marin

Davosissa on mukana myös pääministeri Sanna Marin (sd.). Erillisissä tapaamisissa Marin tapaa muun muassa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Microsoftin johtajan Brad Smithin. Heidän kanssaan Marin keskustelee muun muassa uusista teknologioista ja datapolitiikasta, yritysten yhteiskuntavastuusta, kestävästä kehityksestä sekä työpaikkojen luomisesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin kanssa Marin keskustelee hyvinvointitaloudesta ja terveyspolitiikasta sekä naisten ja tyttöjen asemasta ja oikeuksista.

Marinin lisäksi talousfoorumiin osallistuvat Suomen hallituksesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.