Nuori turvapaikanhakija kuoli sairaalassa – sosiaalisessa mediassa leviää villejä huhuja

Turvapaikkaa Suomesta hakenut 21-vuotias irakilainen mies kuoli tiistaina Lahdessa sairaalassa. Mies asui Hennalan vastaanottokeskuksessa.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt miehen kuoleman jälkeen huhuja siitä, että mies olisi yrittänyt saada Hennalan vastaanottokeskuksessa apua ja hoitoa sairauteensa, mutta sitä ei olisi hänelle annettu.

Hennalan vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että yksi heidän turvapaikanhakijoista on kuollut sairaalassa, mutta he eivät voi kommentoida yksittäisen henkilön terveydentilaa tai hänen saamaansa hoitoa.

– Yleisellä tasolla voin kertoa, että turvapaikanhakijat saavat hoitoa ja apua. Meillä on vastaanottokeskuksessa sairaanhoito- ja lääkäripalveluja tarjolla. Ensin asukkaille tarjotaan hoitoa täällä ja tarvittaessa heidät viedään sairaalaan, Hennalan vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Suvi Komu kertoo.

Komu on kuullut sosiaalisen median keskusteluista ja huhuista asian ympärillä.

– Ne tuntuvat pahalta kuolleen miehen omaisten ja läheisten sekä vastaanottokeskuksen asukkaiden puolesta, hän toteaa.

Vastaanottokeskukselta selvitys

Maahanmuuttovirastossa ollaan myös tietoisia sosiaalisessa mediassa liikkuvista huhuista.

Maahanmuuttovirasto kertoi Twitterissä keskiviikkona, että asia on ollut terveystiimin tiedossa ja hoidossa jo pidempään.

Virasto on myös pyytänyt Hennalan vastaanottokeskuksesta kirjallisen selvityksen asiasta.

– Saamme vastaanottokeskuksesta selvityksen viikon parin kuluessa. Tämän kyseisen turvapaikanhakijan tilanne on ollut tiedossa jo pitkään. Väite siitä, että hänen terveystilanteeseensa ei olisi puututtu ollenkaan, ei ole totta, tiedottaja Kaisa Härkisaari Maahanmuuttovirastosta kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan miehen kuolema oli luonnollinen eikä kyse ollut itsemurhasta tai rikoksesta.

– Tapauksen selvittely on monilta osin vielä kesken. Turvapaikanhakijoiden joukossa on ihmisiä, joilla on sairauksia ja heille tarjotaan hoitoa. Tästä tapauksesta saamme tarkemman selvityksen myöhemmin Hennalan vastaanottokeskuksesta, Härkisaari sanoo.

Suuri suru yhteisössä

Hennalan vastaanottokeskuksessa nuoren turvapaikanhakijan kuolema on aiheuttanut paljon surua.

– Asukkaiden kesken on vahvaa yhteisöllisyyttä, ja he jakavat surut ja ilot. Tämä on koskettanut ja yhdistänyt syvästi vastaanottokeskuksen asukkaita. Tapausta on käsitelty myös henkilökunnan kesken, Komu kertoo.

Siihen, saiko turvapaikanhakija tarpeeksi nopeasti tarvitsemaansa hoitoa, ei oteta Hennalan vastaanottokeskuksessa tai Maahanmuuttovirastossa vielä kantaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja