Mainos

Nuori, tekeekö mielesi ravintolaan – myös sakon uhalla?

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää erittäin poikkeuksellisena tapausta, jonka mukaan ravintolassa on kuvattu alaikäisiltä näyttävien asiakkaiden henkilöllisyystodistuksia.

Turun Sanomien mukaan näin on menetelty ainakin yhdessä turkulaisessa ravintolassa. Paperit kuvataan, jotta ravintola voi tarvittaessa todistaa, että henkilöllisyys on tarkastettu.

Lappi ymmärtää, että baareihin väärillä tai lainatuilla papereilla pyrkivät alaikäiset ovat ravintoloille ongelma.

– Kaikissa meidän jäsenravintoloissa on korostettu sitä, että nuorelta näyttävän henkilön henkilöllisyystodistus pitää tarkastaa. Mutta tämä on vaikea paikka pimeässä ravintolassa, jossa henkilö tulee väärennetyillä papereilla tai toisen hyvin samannäköisen henkilön lainatuilla papereilla sisään, Lappi toteaa.

Sakkoa vääristä papereista

Lapin mukaan on kohtuutonta, jos ravintola tarkastaa paperit asianmukaisesti, mutta saa rangaistuksen, kun nuori ei poliisin tai tarkastajan tullessa paikalle suostukaan enää näyttämään vääriä asiakirjojaan. Tällöin ravintola yleensä menettää anniskeluoikeutensa viikoksi.

Hän ei silti pidä alaikäisiltä näyttävien papereiden kuvaamista oikeana ratkaisuna. Lapin mukaan ongelmaan tulisi puuttua säätämällä väärennettyjen asiakirjojen esittäminen ravintolahenkilökunnalle rangaistavaksi.

– Olemme esittäneet tätä ja olleet hyvin tyytyväisiä siihen, että sisäministeri Päivi Räsänen on samaa mieltä. Kun se säädettäisiin rangaistavaksi ja nuoret saisivat tietää, että tällainen vaihtoehto on olemassa, niin tällainen toiminta varmasti loppuisi hyvin nopeasti.

Lapilla on myös näkemys siitä, millainen rangaistus sopisi vääriä papereita näyttävälle alaikäiselle.

– Kysymykseen tulisi varmasti sakkorangaistus. Mutta enemmän tässä on kyse siitä, että yhteiskunta osoittaisi nuorille, että alkoholia ei kannata tulla nauttimaan ravintoloihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.