Nuori mies, juotko humalaan vähintään kerran kuussa? Ikävä terveysvaikutus

15:56

Humalahakuinen alkoholinkäyttö voi tutkijoiden mukaan nostaa nuorten miesten verenpainetta. Jos vaikutus jatkuu vuosia, se todennäköisesti myös suurentaa heidän vaaraansa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Yllä olevalla videolla Miska kertoo pitkästä tiestään päihderiippuvaisesta päihdeterapeutiksi.

Keski-ikäisillä ja vanhemmilla humalajuomisen verenpainevaikutukset ja sydänhaitat on tunnettu pitkään, mutta nuorempia miehiä koskevaa tutkimustietoa on ollut vähemmän.

Tutkijat tekivät havaintonsa analysoimalla 5 500 yhdysvaltalaisen 18–45-vuotiaan terveystietoja. Tiedot oli kerätty laajassa kansallisessa terveystutkimuksessa. Humalajuomisena pidettiin neljän–viiden alkoholiannoksen nauttimista.

Itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa juovien verenpaine oli keskimäärin korkeampi kuin saman ikäisten, jotka eivät harrastaneet humalajuomista. Myös kokonaiskolesteroli oli suurempi alkoholia humalahakuisesti käyttävillä.

Harvemmin kuin kerran kuussa tapahtuva humalajuominen liittyi sekin haitallisiin verenpainevaikutuksiin, mutta yhteys oli heikompi.

Naisilla vastaavia yhteyksiä ei näkynyt, mutta heillä humalajuominen liittyi korkeampiin veren glukoositasoihin.

Tutkijat pitävät havaintojaan huolestuttavina, sillä varhain alkavat verenpaineongelmat voivat suurentaa sydän- ja verisuonitautien vaaraa enemmän kuin vasta myöhemmällä iällä todetut.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja