Nuori kuoli, kun kaveri pisti hänelle Subutex-sekoitusta – käräjäoikeus hylkäsi syytteen: "Otti itse tietoisen riskin"

Oikeus katsoi, että nuori mies otti tietoisen riskin pyytäessään kaveriaan pistämään hänelle annoksen.

Nuori mies kuoli Jämsässä vuonna 2020 hänen kaverinsa pistettyä hänelle muun muassa Subutexia. Syyttäjä vaati aineet pistäneelle kaverille rangaistusta kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan syytetyn olisi pitänyt ymmärtää, että aineet voivat aiheuttaa kuoleman.

Syytetty kertoi oikeudessa, että kaksikko oli käyttänyt huumeita yhdessä yläasteelta saakka. Hänen mukaansa hänellä oli tapana tehdä molemmille sekoitus Subutexista ja toisesta lääkeaineesta. Hän myönsi tälläkin kertaa sekoittaneensa buprenorfiinia sisältävää Subutexia ja midatsolaamia sisältävää Dormicumia. Miehen mukaan hänen kaverinsa ei osannut pistää hyvin, joten hän pisti annoksen tämän pyynnöstä.

Buprenorfiini on vaikuttavana aineena Suomessa opioidikorvaushoitolääkkeenä käytettävässä Suboxonessa ja ulkomailta laittomasti tuodussa Subutexissa. Dormicum on unilääke.

Useiden aineiden yhteisvaikutus

Syytetyn mukaan hän meni nukkumaan pistosten jälkeen ja hänen kaverinsa jäi valvomaan. Parin tunnin päästä herättyään mies kertoi löytäneensä kaverinsa sohvalta eikä tämä hengittänyt normaalisti.

Lääkärinlausunnon mukaan nuoren miehen kuolema johtui useiden aineiden yhteisvaikutuksesta. Subutexilla, eli buprenorfiinilla oli lääkärin mukaan olennainen merkitys kuolemaan, mutta se ei yksin aiheuttanut sitä. Subutexin lisäksi mies oli ottanut myös kolmea muuta lääkeainetta, jotka lamaavat hengitystä.

"Otti itse tietoisen riskin"

Keski-Suomen käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteen kuolemantuottamuksesta. Käräjäoikeus arvioi muun muassa syytetyn ja kuolleen miehen tietoisuutta Subutexin vaaroista. Se huomioi, että käyttöön liittyvistä riskeistä on puhuttu mediassa useita vuosia. Syytetty itse sanoi tienneensä riskeistä, mutta sanoi, ettei uskonut kenenkään kuolevan siihen.

Oikeus katsoi, että pistokseen kuollut mies oli käyttänyt huumeita pidemmän aikaa, ja että tällä oli vähintään sama tietoisuus niiden riskeistä kuin syytetyllä.

– Näin ollen käräjäoikeus katsoo, että (uhri) on ottanut itse tietoisen riskin pyytäessään (syytettyä) pistämään hänelle suonensisäisesti annoksen buprenorfiinista ja midatsolaamista tehtyä sekoitusta.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio on annettu syyskuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat