Nuoret sävelsivät oopperan tiimityöllä – ammattisäveltäjäkin kiinnostui tekotavasta

14 nuorta sävelsi yhteistyössä kokonaisen oopperan –"tuntuu surrealistiselta" 2:16

Kansallisoopperan Alminsalissa saa huomenna kantaesityksensä nuorten kirjoittama ja säveltämä ooppera. Aikalisä-niminen esitys syntyi Kuule, minä sävellän -hankkeen osana. Yhdessä säveltäminen alkoi kiinnostaa myös nuoria ohjanneita ammattisäveltäjiä.

10 suomalaista ja neljä amerikkalaista nuorta loivat reilussa puolessa vuodessa täysipainoisen oopperan. Aikalisä kertoo nuoren miehen selviytymisestä vanhempien odotusten, erilaisuuden kokemusten ja oman minän etsimisen ristipaineessa. 

– Meillä oli teemoina erilaisuus ja hyväksyminen ja halusimme tuoda meidän maailmaa tähän ja täytyy sanoa, että se näyttää kyllä siltä miltä mun elämä joskus, kertoo sävellys- ja kirjoitustyöhön osallistunut 16-vuotias Elsi Sloan.

Tänään nuoret näkivät ja esittivät koko teoksen ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa.

– Totta kai se on aluksi sellainen suuri tuntematon, joka odottaa siellä, mutta nyt kun nähdään koko kokonaisuus tässä muodossa, niin onhan se mykistävää ja tosi mahtavaa nähdä, että jostain pienestä kumpuaa jotain näin isoa, kertoo tuntemuksistaan Jaakko Tuohino, joka toimi Elsi Sloanin työparina.

Ammattilaiset innostuivat työskentelymallista

Sävellys- ja kirjoitustyö jaettiin osiin niin, että nuoret muodostivat työpareja ja saivat tehtäväkseen kirjoittaa tietyt kohtaukset oopperaan. Yhdessä tekeminen sai ammattisäveltäjänkin ajattelemaan uudella tavalla.

– Olen erittäin kiinnostunut ajatuksesta, että tekijä ei ole yksi, että säveltäjä ei olisikaan se kotonaan kammiossaan oleva ihminen, joka luovuttaa teoksen partituurin muodossa, vaan jos tekijöitä on useita ja jos siellä taustalla on monia ääniä, niin voisko se olla tässä ajassa ihmisille aika kiinnostavaakin, pohtii sävellystyötä ohjannut säveltäjä Riikka Talvitie.

Myös tuotannon nopea toteutus herätti ajatuksia. Talvitien mukaan ooppera ei kankeutensa vuoksi juuri taivu kommentoimaan ajankohtaisia kysymyksiä.

– Pidän tätä hienona tulevaisuuden ajatuksena, että ooppera taipuu. Meidän ei tarvitse ajatella, että se on jotenkin taiteenlajina jymähtänyt paikalleen, Talvitie arvioi.

Myös musiikista innostuneiden nuorten tekijöiden mielestä oopperan ei tarvitse aina olla tuulahdus menneestä.

– Ooppera ei välttämättä ole sitä, mitä on tehty joskus sata vuotta sitten, vaan että se on ihan tässä hetkessä. Se on yhtä lailla taiteen muoto, jota voidaan tulkita nyt meidän nykymaailmaan. Se toimii samalla tavalla taiteen muotona kuin vaikkapa populäärimusiikki, arvioi Jaakko Tuohino.

Aikalisä-oopperaa esitetään Alminsalissa viisi kertaa tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat