Nuoret nuuskaavat yhä enemmän – nuuskaus tulee näkymään limakalvomuutoksina ja tulehtuneina ikeninä

2:05

Nuorten nuuskan käyttö on yhä suositumpaa. Mikäli nuuskan käyttö jatkossa yhä lisääntyy, se tulee näkymään nuorten suunterveydessä, varoittaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT).

Video: Nuuskarajoituksista ei piitata laivoilla

–  Etenkin limakalvomuutokset, niin sanotut norsunnahkamaiset nuuskaleesiot, tulevat yleistymään. Tällä voi pidemmän ajan kuluessa olla vaikutusta suusyövän esiintyvyyden lisääntymiseen. Lisäksi nuuskan käyttö tulee näkymään nuorten käyttäjien tulehtuneina ja vetäytyneinä ikeninä, sanoo erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen EPT:n tiedotteessa.

Nuuskaleesio on paksuuntunut, harmahtava ja ryppyinen limakalvomuutos. Sitä esiintyy paikassa, jossa nuuskaa pidetään huulen alla.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyyn vastanneista 8.-9. luokkalaisista nuorista 4,5 prosenttia kertoi käyttävänsä nuuskaa päivittäin.

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista noin joka kymmenes nuuskaa päivittäin ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 3,7 prosenttia.

EPT:n mukaan pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudossairautta ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.

Nuuskan jatkuvalla käytöllä on lisäksi todettu olevan yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, kerrotaan esimerkiksi Käypä hoito -sivustolla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja