Mainos

Nuoret murehtivat perheen köyhyyttä

Perheen tulojen romahtaminen voi pudottaa nuoren pois kaveripiiristään. Kun ei olekaan enää varaa erikoiskahveihin tai elokuvalippuihin, jää nuori paitsioon kaveripiirin ajanvietosta.

Asia selviää Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL:n kyselystä vähävaraisten perheiden nuorille. Tutkimukseen vastanneista yli kolmannes oli luopunut rahan takia kavereiden tapaamisesta.

- Kaveripiiristä putoaminen iskee syvälle nuoren kokemusmaailmaan, sillä nuoruudessa otetaan etäisyyttä vanhempiin ja kavereilta tulee vetoapu irtautumiseen, sanoo MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland.

Rahanpuute tuo huolia. Joka toinen vastanneista nuorista kertoo huolehtivansa perheen rahojen riittävyydestä. Osa vastaajista tuntee myös syyllisyyttä siitä, että joutuu pyytämään rahaa ja että vanhemmat joutuvat pihistelemään.

- Minua harmittaa esimerkiksi äidin uusien silmälasien hankkiminen, joka on aina lykkääntynyt muiden menojen takia, kertoo yksi vastaaja.

Tieto helpottaa

Perheen rahatilannetta ei kannata salata lapsilta. Tutkimuksesta selviää, että lapset aistivat tiukan rahatilanteen tuoman kireyden perheen ilmapiirissä.

- Kannattaa selittää, että meillä on nyt tämän verran rahaa ruokaan ja tämän verran muuhun, mutta me aikuiset huolehdimme, että pärjäämme, Kalland sanoo.

Lapselle ja nuorelle voi ilmaista, että talouden laskut ja nousut kuuluvat elämään, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Parhaimmillaan niukkuus voi vahvistaa.

- Se, että joutuu odottamaan haluamaansa tai tekemään työtä sen puolesta, ei ole haitannut kenenkään kehitystä. Voi sanoa, että keskihintaiset farkut maksavat näin paljon ja sen verran saat, jos haluat hienommat säästät loput rahat itse, Kalland kertoo.

Kyse ei kuitenkaan aina ole siitä, ettei raha riitä merkkifarkkuihin. MLL:n kyselyyn vastanneista 55 nuorta kertoo, että myös ruuasta säästetään.

- Aina ei välttämättä ole kaikkea normaalia ruokaa, esimerkiksi maitoa tai leipää, nuori kertoo.

Irc-galleriassa kesällä olleeseen kyselyyn vastasi 1162 nuorta. Iältään vastaajat olivat 13-18-vuotiaita. Heistä 75 prosenttia oli tyttöjä ja loput poikia. Kysely on osa MLL:n ja Kotivinkki-lehden kartoitusta taantuman vaikutuksesta perheiden talouteen.

Köyhyyttä entistä enemmän

Lasten suhteellinen köyhyysaste on yli kaksinkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Vuonna 1995 pienituloisiin kotitalouksiin kuului alle viisi prosenttia lapsista, kun vuonna 2008 sama luku oli 13 prosenttia. Käytännössä pienituloisuus tarkoittaa esimerkiksi yksinhuoltajaperheessä sitä, että yksi aikuinen ja lapsi elävät enimmillään 1491 eurolla kuukaudessa.

MLL ajaakin nyt korotuksia valtion tukiin lapsiperheille. Järjestö vaatii, että lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen tasoa nostetaan. Lisäksi järjestö nostaisi osittaisen hoitorahan tasoa ja liittäisi siihen yksinhuoltajakorotuksen.

- Suomalaista köyhää lasta ei auta se, että sanotaan, että Afrikassa on vielä pahempi tilanne, sanoo MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen.

(MTV3 - STT)

Katso Nina Rahkolan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.