Nuoret: Lupa jokaiseen julkaisuun verkossa kysyttävä – puolet huolissaan yksityisyydestään

1:58

Joka toinen nuori on huolissaan siitä, mitä tietoja ja kuvia vanhemmat tai kaverit jakavat heistä digitaalisessa maailmassa.

Lastensuojelun Keskusliiton tutkimuksessa 13-17-vuotiaat halusivat, että heiltä kysyttäisiin lupa, jos heistä julkaistaan päivitys verkossa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitosta muistutetaan, että myös lapsilla ja nuorilla on oikeus luottamukselliseen viestintään kuten aikuisillakin.

Nuoret ovat tietoisia yksityisyydensuojastaan. Suurin osa nuorista julkaisee kuitenkin itsestään tunnistettavia kuvia ja tietoja, mutta he haluavat, että muut kysyvät heiltä luvan ennen julkaisua.

Mieti kahdesti ennen kuin julkaiset

18-vuotias Aleksi Kallio meni someen 14-vuotiaana ja mietti huolellisesti, miten toimit verkossa.

Kallion mukaan hän on tarkka siitä, mitä kuvia kaverit tai vanhemmat julkaisevat hänestä.

– En halua, että minusta julkaistaan ainakaan mitään vähäpukeisia kuvia. Ne voivat olla ehkä enemmän kouluun tai työhön liittyviä asioita. Ajattelen todella tarkkaan, mitä laitan verkkoon, koska tuli luettua netistä kauhutarinoita siitä, mitä siitä voi seurata.

– Neuvoisin kysymään aina kaverilta hänestä otetun luvan julkaisuun, esimerkiksi illanvietosta kavereiden kanssa. Älkää laittako sinne ikinä mitään sellaista, mitä te ette haluaisi, mitä joku täysin vieras ihminen näkee, ohjeistaa Kallio.

Kiusaamista ja noloja tilanteita

Joka kymmenes 13-17-vuotias Lastensuojelun Keskusliiton kyselyyn vastannut nuori kertoi kohdanneensa vääränlaisten päivitysten vuoksi ulkonäköön liittyvää kiusaamista, noloja tilanteita ja hankaluuksia.

Nuoret ovat jopa siitä huolissaan, miten julkaisut voivat joskus tulevaisuudessa vaikuttaa jopa työpaikan saamiseen.
 
Nuoret ovat huolissaan myös vanhempiensa mediakyvyistä. Puolet nuorista epäili vanhempien taitoja.

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainilloissa vanhemmat kertovatkin kaipaavansa pelisääntöjä digitaaliseen maailmaan: Mitä saa ja pitää tehdä?

Mieluiten ei yhtään mitään!

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjänä toimivan Satu Valkosen mukaan nuoret eivät haluaisi oikeastaan vanhempien jakavan heistä yhtään mitään verkossa.

– Neuvoisin vanhempia harkitsemaan sitä, että missä mediassa jakaa ja millaiselle yleisölle ja minkä laatuisia ne kuvat ovat ja millaisia asioita lapsen elämästä tekee julkiseksi.  Jos lapsi on sen ikäinen, että voi kertoa itse, mitä mieltä hän on vanhempansa suunnittelemasta julkaisusta, niin lapselta olisi kysyttävä lupa siihen.

– Kyllä lapset ja nuoret vanhempia enemmän miettii sitä, millaisia asioita heistä tulee siellä sosiaalisessa mediassa jaetuksi. Lapsillakin on oikeus yksityisyydensuojaan, toteaa Valkonen.

Valkonen neuvookin vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa digitaalisen maailman pelisäännöistä – jo ennen kuin ensimmäistäkään älypuhelinta on hankittu lapselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja