"Lapsi kuuluu somemaailmaan" – Supernanny Pia Penttala kertoo, mitä vanhempien pitää ottaa huomioon

Saako vanhemmat julkaista kuvia lapsistaan Pia Penttala? 1:22

Kasvatus- ja lastensuojelualan ammattilainen sekä televisiostakin tuttu supernanny Pia Penttala sanoo, että somesta löytyy paljon huolenaiheita. Hän korostaa lasten ja nuorten vanhemmille puhumisen tärkeyttä.

Penttalan mielestä sosiaalinen media kuuluu elämäämme ja tulee kuulumaan aina. Vanhempien tehtäväksi jää miettiä, minkälaisia kuvia lapsista laitetaan someen, jos laitetaan.

– Vanhemmat pystyvät suojaamaan lapsia sillä, että kuvissa ollaan vaatteet päällä, eikä välttämättä laiteta vahvoja tunnekuohukuvia. Jos on vakavia sairastumisia, pitää olla hyvin tarkka, minkä tyyppisesti niitä haluaa tuoda esille.

Myös lasten kuvat kuuluvat sosiaaliseen mediaan Penttalan mielestä. Hyvä vaihtoehto on peittää lapsen kasvot esimerkiksi hymiöllä.

– Itse ilahdun lasten kuvista tosi paljon, enkä varmasti ole ainoa. Kyllä lapsi kuuluu somemaailmaan niin kuin myös livemaailmaan.

Vanhemmat antavat liittyä alustoille, jotka eivät sovi lapsille

Penttala korostaa puhumisen tärkeyttä. Lapsi saattaa kieltää vanhemmilta mökkikuvien lisäämisen, mutta postaa itse kuvia sosiaaliseen mediaan.

– Vanhemmat ovat monesti antaneet luvan liittyä alustalle, joka ikätasoisesti ei ole heidän käytettävissään, eivätkä puutu siihen millään tavalla.

Keskustelu sosiaalisesta mediasta lapsen kanssa täytyy käydä todella tarkkaan. Penttala muistuttaa, että, internetiin jää aina jälki. Jos somessa ei osata käyttäytyä, voi se kostautua vaikka kesätyöpaikkaa hakiessa.

Lasten käsityskyky on hyvin erilainen

Huolenaiheita somesta löytyy Penttalan mukaan helposti. Erilaiset ilmiöt leviävät nuorten keskuudessa nopeasti.

– Huoli tulee siitä, että lapsilla on erilainen mahdollisuus käsittää asioita. Heidän käsityskykynsä on hyvin laajalti erilainen.

Penttala on myös huolissaan siitä, miten ja milloin vanhemmat ehtivät mukaan ja tukevat lapsen käsityskykyä.

Opettajat tietävät, mitä lapset tekevät somessa

Sosiaalisen median maailma ei kuitenkaan ole vain huolenaihe. Siellä on paljon nuorten ja lasten maailmaan liittyviä asioita.

Penttala kertoo, että kouluissa keskitytään paljon mediakäyttäytymiseen. Hänen mukaansa koulut ovat paikka, jossa puhutaan avoimesti siitä, miten siellä somessa käyttäydytään.

– Opettajilla on laaja tieto siitä, mitä oikeasti lapset siellä tekevät, mitä ilmiöitä siellä kulkee. Sieltä tulee aika paljon tietoa meille muille toimijoille.

Lue myös:

    Uusimmat