Nuoret valuvat rannalle poliisin estelyistä huolimatta, ensimmäiset tappelut tapahtuneet – tällainen oli päättäjäisilta

Koulujen päättyminen on saanut opiskelijat juhlimaan sankoin joukoin puistoihin ympäri Suomea – näin Poliisi kommentoi tilannetta Helsingissä 1:54
Tältä näytti kymmenen aikaan Helsingin Sinebrychoffin puistossa.

Tänään nuorten ennakoidaan kokoontuvan ympäri Suomea viettämään aikaa keskenään koulujen päättäjäisten merkeissä. Säästä on lupailtu hyvää ympäri Suomen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Juhlintaan saattaa liittyä myös jääkiekon ystäviä, sillä Suomi voitti illalla jääkiekon MM-kisojen välieräottelussa Saksan ja eteni huomiseen finaaliin. MTV Uutiset seuraa illan tapahtumia tässä artikkelissa.

Nuorisotyöntekijä Juho Outavaara Vantaan kaupungilta kertoo, että ainakin jalkautuvaan nuorisotyöhön on varauduttu isolla panoksella.

– Odotamme, että nuoret juhlivat koronasta ja kaikesta huolimatta koulun päättäjäisiä, hän kertoo.

Outovaara ennakoi, että isojen ihmisjoukkojen kokoontuessa samoihin paikkoihin ja osan käyttäessä alkoholia, voi luvassa olla myös erilaisia lieveilmiöitä. Hän nostaa esille esimerkiksi alkoholin käytön riskit ja tappelut. Lieveilmiöt koskevat kuitenkin vain pientä osaa nuorista.

– Vahva ajatus on, että nuoret on tänään hyvällä ja iloisella meiningillä ja fiiliksellä liikenteessä.

00.00: MTV Uutiset lopettaa päättäjäisillan seurannan tältä erää. Aamulla kerromme lisää yön tapahtumista.

23.50: Helsingin poliisilaitos julkaisi videota Hietsuna tunnetulta Hietaniemen uimarannalta. Nuoria on kerääntynyt paikalle runsaasti ja poliisi on joutunut myös menemään väliin tunteiden kuumettua. Poliisi toivoisikin nuorten suuntaavan ennemminkin kotia kohti kuin väentungokseen.

23.34: Tampereen Pyynikillä on noin 4000 nuorta, poliisin käsityksen mukaan pääosin Jalkasaaren suunnilla. Koskipuistossa on vähemmän nuoria.

Helsingissä poliisi kehottaa arkitsemaan siirtymistä kotia kohti, sillä Hietaniemen uimarannalla tunnelma on käymässä levottomaksi.

Itä-Uudellamaalla ohikulkija ja ystävät ovat olleet huolissaan päihtyneistä nuorista. Poliisin mukaan huoli kohdistuu erityisesti tyttöihin. Huoli-ilmoitukset ovat aiheuttaneet poliisille tehtäviä.

23.07: Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo muun muassa nuorisotyöntekijöiden pyytäneen poliiseja Porvoon länsirannalle hillitsemään villiksi äitynyttä päihtyneiden nuorten juhlintaa. Keravalla taas joukko päihtyneitä nuoria tunkeutui luvatta maauimalaan ja olivat ilmoituksen mukaan kiipeilleet parhaillaan hyppytorniin.

Poliisilaitos lähetti erityisen kiitoksen niille nuorten vanhemmille, jotka vastasivat puhelimeen ja noutivat päihtyneet nuorensa kotiin.

22.54: Hietaniemen uimarannalle Helsingissä valuu poliisin mukaan lisää nuoria poliisin estelyistä huolimatta. Paikalla on jo tapahtunut ensimmäiset tappelut.

22.18: Kymmenen uutisten suorassa lähetyksessä arvioitiin, että pelkstään Helsingin Sinebrychoffin puistossa on tuhansia ihmisiä. Poliisi arvioi, että jos mahdollsita, ihmisiä on liikkeella jopa enemmän kuin normaalisti.

Koulujen päättyminen on saanut opiskelijat juhlimaan sankoin joukoin puistoihin ympäri Suomea – näin Poliisi kommentoi tilannetta Helsingissä 1:54
Katso videolta, miltä Sinebrychoffin puistossa näyttää.

22.13: Lounais-Suomen poliisilaitoksella kerrotaan muun muassa takavarikoidun kannabista 14-vuotiailta ja havaitun nuorimmillaan 12-vuotias päihtyneenä. Nuoria on toimitettu myös selviämisasemalle.

22.09: Koulujen päättäjäispäivää juhlivat ihmiset ovat siirtyneet yleisille paikoille Suomen MM-jääkiekkojoukkueen ottelun päätyttyä. Lämmin ja poutainen ilta on myös innostanut ihmisiä liikkeelle. Poliisi on valvonut erityisesti alaikäisten päihteiden käyttöä. Illan mittaan poliisin työt ovat lisääntyneet eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Itä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että nuoriso työllistää poliisia ja alkoholia kaadetaan maahan kaksin käsin. Kuopiossa nuoret ovat kokoontuneet Väinölänniemeen, jossa väkeä on poliisin mukaan useampi tuhat.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että noudatamme perinteitä ja tyhjennämme puistoalueen puoleen yöhön mennessä, koska meno alkaa muuttua levottomaksi, poliisi tviittaa.

Poliisilaitokset ympäri Suomea neuvovatkin Twitterissä yhteen ääneen, että vanhempien tulisi ottaa yhteyttä lapsiinsa ja ohjailla heidät kotiin.

21.57: Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo saaneensa ilmoituksia liittyen nuorisotyön huoleen nuorten kunnosta Hyvinkään Martin kentällä. Vastaavasti Vantaalla oli hälytetty paikalle ambulanssi, koska alaikäisten nuorten epäillään sekakäyttäneen alkoholia ja lääkkeitä.

21.55: Poliisin ilmakuvasta näkyy, että Helsingissä Hietaniemen uimarannalle alkaa kertyä nuoria.

Tampereella taas Sisä-Suomen poliisilaitos julkaisi videokuvaa alkuillan tunnelmista.

21.15: Länsi-Uudenmaan poliisi takavarikoi nuoren hallusta astaloksi kuvailtava lyömäase. 

– Näitä ei haluta nuorten illanviettoihin, poliisi vetoaa Instagram-päivityksessä.

21.12: Helsingissä poliisi kertoo takavarikoineen nuorilta huolestuttavissa määrin virolaista kirkasta viinaa. Poliisi kehottaa nuoria pitämään huolta toisistaan ja vanhempia olemaan lapsiinsa yhteydessä.

21.09: Itä-Uudenmaan poliisi toivoo ihmisten juhlivan Leijonein kisamenestystä maltilla.

20.30: Suomen selviydyttyä jääkiekon MM-loppuotteluun odotetaan, että jääkiekon ystäviäkin voi purkautua eri ulkotiloihin juhlistamaan finaaliin selviämistä. Leijonat voittivat välieräpelissä Saksan luvuin 2–1.

Aiemmin poliisista kerrottiin, että "jos Suomi voittaa, meillä painetaan heti lisäresurssihälytysnappia". Virkavalta varautuukin voiton seurauksena lisätöihin.

20.28: Itä-Uudenmaan poliisi arvioi, että Vantaan Jokiuoman puistoon on kertynyt 200–300 nuorta. "Ja meno sen kun kiihtyy".

20.18: – Keli on hyvä, niin mitä tahansa voi tapahtua, vanhempi konstaapeli Niklas Kråknäs Helsingin poliisilaitokselta arvioi aiemmin MTV Uutiset Livelle.

– Järki mukaan, älkää juoko liikaa. Hauskaa saa olla, hän muistuttaa juhlijoita.

Hän painottaa, että alkoholi kuuluu vain täysi-ikäisille, ja sitä nuoremmilta ne kaadetaan maahan.

20.03: Poliisia ovat työllistäneet alkoholia nauttineet ja toisinaan sen käytöstä huonovointiseksi menneet nuoret. Lisäksi nuorten on muun muassa havaittu sotkevan paikkoja ja jopa ampuvan ilotulitteita metsäpalovaroituksesta piittaamatta.

19.56: Poliisin varovaisen arvion mukaan Rosendahlin rannassa Tampereella on ennen kahdeksaa ollut jo 2000–3000 henkeä. Jyväskylässä nuoria on kokoontunut ainakin Tuomiojärven rantaan.

19.34: MTV Uutisten havaintojen mukaan Helsingissä Sinebrychoffin puistoon virtaa jatkuvati uusia ihmisiä.

– Niin kauan kun homma pysyy kunnossa, niin saa olla aamuun asti. Valitettavasti poliisin kokemus on se, että laskeutuu pimeys niin tulee myös häiriöt, poliisista kommentoidaan MTV Uutisille.

19.15: Sisä-Suomen poliisin kuvat Tampereelta näyttävät, että nuorisojoukot ovat jo kokoontuneet alueella. Helsingin Kaivopuistossa on yhä väljää.

19.12: Itä-Uudellamaalla poliisi on saanut useamman ilmoituksen päihtyneistä ja alkoholi nauttivista nuorista sekä epäillyistä vahingonteoista. Lisäksi poliisi joutui muistuttamaan, että hätäsoihdut on tarkoitettu vain hätätilanteisiin

18.40: Poliisi kertoo, että Helsingin Pikkukoskella poliisipartion saapuminen paikalle johti nuorten pakenemiseen paikalta, jättäen päiväkodin pihalle alkoholijuomia.

18.20: Viranomaisten kuvissa poliisi on valmiina eri kulkuneuvoilla aina polkupyöristä hevosiin. 

18.16: Itä-Uudellamaalla poliisi on ilmoittanut olevansa valmiina ilonpidon valvontaan. Samalla se muistuttaa siitä, maassa on laajalti metsäpalovaroitus, joka estää avotulien sytyttämisen alueella.

18.13: Poliisi ei valvo tänä iltana kokoontumisrajoituksia, vaan normaalivuoden tapaan erityisesti alaikäisten päihteidenkäyttöä. Koska nuorten juhlinnassa ei ole kyse järjestetystä kokoontumisesta, poliisi voi vain esittää toiveen koronaturvallisesta illanvietosta.

Kello 17.11: Viranomaiset ovat tiedottaneet runsaasti siitä, että huonokuntoista juhlijaa ei saa jättää yksin.

Hätäkeskuslaitos kehottaa tviitissään pitämään kaverista huolta.

– Tässä viikonlopussa on ainekset yhteen vuoden kiireisimmistä viikonlopuista 112-palveluiden näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat