Poliisin juhlaillan keskiössä on alaikäisten päihdevalvonta turvavälien sijasta – koronaturvallisuuteen puututaan vain neuvoin ja kehotuksin

Näin poliisi varautuu suuren juhlaviikonloppuun –"Jos Suomi voittaa, meillä painetaan heti lisäresurssihälytysnappia" 3:29
Näin poliisi on varautunut suureen juhlaviikonloppuun.

Poliisi ei valvo tänä iltana kokoontumisrajoituksia, vaan normaalivuoden tapaan erityisesti alaikäisten päihteidenkäyttöä. Koska nuorten juhlinnassa ei ole kyse järjestetystä kokoontumisesta, poliisi voi vain esittää toiveen koronaturvallisesta illanvietosta.

Helsingin poliisin komisario Johanna Sinivuoren mukaan yleiseen ulkotilaan meneminen ei ole joukkokokoontumista.

– Ihmiset voivat mennä johonkin ulkotilaan täysin toisistaan tietämättä, sanoo Sinivuori.

Myöskään turvavälien valvomiseen ei puututa muuten kuin neuvoin ja kehotuksin. Poliisi kuitenkin toivoo, että kansalaiset noudattavat aluehallintovirastojen ja sairaanhoitopiirien suosituksia ja ohjeita.

– Turvavälit pitää huomioida, koska korona tarttuu ulkonakin, sanoo ylikomisario Outi Pennanen Hämeen poliisista.

Pennasen mukaan poliisipartio arvioi tilanteita aina tapauskohtaisesti. Poliisin ensisijainen lähestymistapa on neuvoa, kehottaa ja ohjeistaa ihmisiä. Pennasen mukaan paras vaihtoehto on pysyminen omassa pienessä seurueessa.

Päättäjäispäivästä odotetaan vilkasta

Poliisi valvoo samoja asioita kuin muinakin vuosina koulujen päättäjäisviikonlopun aikaan. Sinivuoren mukaan poliisi keskittyy siihen, pitääkö nuoria toimittaa kotiin, päihdehuollon tai nuorisohuollon pariin.

– Katsotaan, ettei kukaan jää sinne yksin lojumaan, sanoo Sinivuori.

Poliisi odottaa tästä illasta normaaliviikonloppua vilkkaampaa. Pennasen mukaan on vaikeaa arvioida, miten korona vaikuttaa vilkkauteen, vaikka viime vuoden pohjalta on saatu näppituntumaa korona-ajan juhlimisesta.

– Ihmiset haluavat lähteä ulkoilmaan ja keli puoltaa sitä, niin varmasti ihmisiä on liikenteessä, sanoo Pennanen.

Myös komisario Johanna Sinivuori Helsingin poliisista arvioi, että kaikki ainekset vilkkaaseen iltaan on olemassa.

Poliisilaitokset tiedottavat, että vanhempien on syytä olla tavoitettavissa päättäjäisiltana, jos esimerkiksi poliisi tai päivystävä nuorisotyöntekijä soittaa.

Esimerkiksi Oulun poliisi toivoo, että vanhemmat vastaavat myös tuntemattomasta numerosta tulevaan soittoon.

Lue myös:

    Uusimmat