Uudellamaalla useita "jalattomassa" kunnossa olevia nuoria – MTV Uutiset seurasi päättäjäisviikonlopun juhlintaa

Koulujen päättyminen on kiireistä aikaa poliiseille 9:04
Komisarion viesti vanhemmille päättäjäisviikonloppuna: "Olkaa kiinnostuneita jälkikasvusta – älkää päästäkö riekkumaan yötä myöten"

Suomessa juhlittiin lauantaina 3. kesäkuuta koulujen päättäjäisiä. MTV Uutiset seurasi tapahtumia tässä artikkelissa.

Sunnuntai 4. kesäkuuta

4.51: Porvoossa Kokonniemen maauimalalla oli Itä-Uudenmaan poliisin mukaan toista sataa melko päihtynyttä nuorta.

– Yksi nuori hyppi poliisiauton konepellillä muiden yllyttämänä. Useita nuoria passitettu kotiin vanhempien kyydissä, kirjoittaa poliisi Twitterissä.

4.49: Varsin rauhallisen alun jälkeen koulujen päättäjäisillan juhlinta otti myöhään illalla ja yöllä uusia kierroksia, kertovat monet poliisilaitokset.

Esimerkiksi Helsingin poliisi kertoi yhdentoista jälkeen illalla tyhjentävänsä Kaivopuiston. Poliisin mukaan paikalla oli tuhansia nuoria ja levoton tunnelma. Länsi-Uudenmaan poliisi puolestaan kertoo useista "jalattomassa" kunnossa olevista nuorista sekä häiriöistä ja nahisteluista.

Jo aiemmin illalla Espoossa poliisin haaviin oli jäänyt yksi alkoholia nuorille välittänyt täysi-ikäinen, minkä lisäksi Itä-Uudenmaan poliisi kertoi, että Loviisassa yhtä nuorta oli pahoinpidelty.

Lounais-Suomen poliisi kertoi aiemmin, että Turussa on ollut yleisesti ottaen rauhallista, ja nuorten selviämisasemalle on jouduttu viemään vain muutamia ihmisiä.

Lauantai 3. kesäkuuta

23.59:  Poliisi on päättänyt aloittaa Järvenpään Rantapuiston sekä Vantaan Jokiluoman puiston tyhjentämisen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

23.54: Helsingin poliisi kertoo, että Kaivopuisto on tyhjennetty. 

Poliisi kehottaa kaikkia vanhempia olemaan yhteydessä omiin nuoriinsa ja varmistamaan, että he ovat kunnossa, tiedottaa poliisi.

Poliisi kertoo, että illan mittaan on jouduttu puuttumaan moneen kertaan alaikäisten alkoholinkäyttöön. Poliisi on kaatanut alkoholijuomia runsaasti pois.

23.36: Porvoossa Kokonniemen maauimalalla on ollut iltaa viettämässä toista sataa nuorta. Polioisin partion mukaan nuoret ovat olleet melko päihtyneitä. 

– Yksi nuori hyppi poliisiuton konepellillä muiden yllyttämänä. Useita nuoria passitettu kotiin vanhempien kyydissä, kerrotaan polioisista.

23.22: Helsingin poliisi on päättänyt tyhjentää Kaivopuiston. Paikalla on poliisin mukaan useita tuhansia nuoria ja tunnelma on levoton. Puistossa on ammuttu ilotulitteita, joista osa on lentänyt väkijoukkoon. Lisäksi puistossa on heitelty pulloja toisia ihmisiä päin.

23.17: Poliisi kertoo alkavansa tyhjentää Järvenpään Rantapuistoa juhlijoista. Poliisin partio havaitsi voimakkaan pamauksen, joka johtui todennäköiseti omatekoisesta räjähteestä. Tilanteessa ei kuutenkaan tullut henkilövahinkoja tai omaisuusvahinkoja.

23.11: Lounais-Suomen poliisin mukaan päättäjäisjuhlinta on sujunut rauhallisesti Turussa. Nuorten selviämisasemalle on poliisin mukaan jouduttu viemään vain muutamia nuoria. 

23.07: Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Järvenpään Rantapuistossa meno on kiihtynyt. Paikalla oli ilta kymmenen jälkeen arviolta 500 nuorta juhlijaa.

22.59: Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että sen  alueella ilta on nuorten osalta ollut pääosin rauhallinen. Espoossa poliisin haaviin on jäänyt täysi-ikäinen alkoholinvälittäjä ja Lohjan Liessaaresta tuli ilmoitus nuorisosta ja alkoholin myrkytystapauksesta. Poliisi kertoo jatkavansa illan ja yön mittaan partiointia ja valvovansa juhlijoiden turvallisuutta.

22.25: Keravalla Kalevan urheilupuistoon on poliisin mukaan kokoontunut noin paristaa nuorta juhlijaa. Paikalla olleiden vapaaehtoisten mukaan nuoret ampuneet ilotulitteita.

22.19: Poliisin mukaan Porvoon Kokonniemessä alaikäiseen on kohdistettu väkivaltaa lyömällä ja potkimalla. Poliisi on ollut selvittämässä tilannetta.

21.33: Poliisi kertoo saaneensa Tuusulan Jokelasta huolestuttavaa vinkkiä, että koulukeskuksen pihalla auton takakontista myydään tiukkaa viinaa alaikäisille nuorille.

20.50: Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa ilmoituksen, jonka mukaan nuoriso ajaa vastakylvetyllä pellolla Nurmijärvellä. Ilmoituksen mukaan ajajien ajokunto on kyseenalainen.

20.46: Poliisi varoittelee, että illan mittaan nuorisotyö saattaa muuttua Kuopiossa ja Joensuussa lähemmäs joukkojenhallintaa ja häiriöpaikkoja varaudutaan tyhjentämään.

20.43: Itä-Suomen poliisin mukaan lauantai on ollut vilkas päivä ja poliisilla on ollut paljon koulujen päättymiseen ja nuoriin liittyviä tehtäviä. Poliisi toteaa erikoisinta tai hölmöintä olleen se, että koulurakennuksiin on kohdistunut ilkivaltaa.

20.36: Itä-Uudenmaan poliisi raportoi useista koulujen päättäjäisiin liittyvistä tehtävistä. Järvenpään Rantapuistossa nuoriso ampuu ilotulitteita. Puistossa on paikalla poliisin arvion mukaan muutama sata nuorta. Hyvinkäällä puolestaan Järjestötalon katolla on poliisin mukaan havaittu teinejä.

19.15: Poliisin mukaan Vantaalla Leppäkorven maauimalassa "meno kiihtyy ja tappelunuhkaa on ilmassa".

19.17: Poliisi kertoo hätäkeskukseen tulleesta puhelusta, jonka mukaan Harjulan koulun pihalle kerääntynyt arviolta noin kolmekymmentä nuorta, jotka juopottelevat ja repivät istutuksia.

18.36:  Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden aluepäällikkö Tiina Hörkkö kertoo, että nuoria on Helsingissä kohtaamassa ennätykselliset 130 nuorisotyön ammattilaista ja vapaaehtoista.

18.26: Itä-Uudenmaan poliisi harmittelee, että koulujen päättäjäisten juhlinta on alkanut valitettavan räväkästi Länsi-Vantaalla. Poliisin partiot ovat olleet selvittämässä tappelua pikaruokaravintolassa Varistossa ja Martinlaakson asemalla on tapahtunut ilkivaltaa. 

Poliisi tiedottaa useita päihtyneistä ja itkuisistakin nuorista eri puolilla toimialuettaan. Tuusulassa Hyökkälän koulukeskuksen koulun kentän tekonurmi palaa pienellä liekillä ja paikalla on nuorisoa.

Poliisin mukaan Vantaan Leppäkorven maauimalaan on kokoontunut useita kymmeniä nuoria.

Helsingin poliisi: "Nuoret, pitäkää kavereista huolta"

Helsingin poliisi onnittelee Twitterissä kaikkia koulunsa päättäneitä. 

Poliisi aikoo olla läsnä nuorten suosimilla paikoilla Helsingissä. 

– Nuoret, pitäkää kavereista huolta ja älkää epäröikö pyytää aikuiselta apua, jos sille on tarvetta, poliisista todetaan.

Poliisi liikkeellä puistoissa ja rannoilla

Poliisi liikkuu juhlaviikonloppuna näkyvästi nuorisotoimen ja sosiaalityöntekijöiden kanssa siellä, missä nuoretkin: puistoissa, rannoilla ja koulujen pihoilla.

– Pääasia on varmistaa, että kaikilla olisi hauskat juhlat ja turvallista, komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista kertoi lauantaiaamuna Huomenta Suomessa.

Kauppisen mukaan valtaosa nuorista käyttäytyy fiksusti ja on ”hyvillä poluilla”.

– Mutta sitten myös entistä nuorempia päihteidenkäyttäjiä tuolla tapaa. Tämä on toki yksi asia, johon valvonnan yhteydessä kiinnitämme huomiota, ettei alaikäisillä olisi päihteitä tai alkoholia. Mikäli näitä tavataan, tehdään ilmoitukset huoltajille ja sosiaalitoimelle ja pyritään saamaan nuori turvaan sieltä.

Kauppinen muistuttaa, että loppupeleissä vastuu lapsista ja nuorista on vanhemmilla.

– Sieltähän se kaikki lähtee. Pitäisi olla kiinnostunut, mitä oma jälkikasvu tuolla tekee, Kauppinen sanoo.

– Olkaa oikeasti kiinnostuneita, missä ne lapset ja nuoret liikkuvat. Ottakaa selvää, pitäkää puhelimet auki ja tietysti ikätaso huomioiden älkää päästäkö niitä ihan yötä myöten tuonne riekkumaan. 

”Käyttäytykää fiksusti ja nauttikaa”

Kauppisen mukaan poliisia saa lähestyä ja tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä.

– Nuorille toiveena, että käyttäytykää fiksusti, nauttikaa, juhlikaa. Kesälomalla harrastakaa, kehittäkää itseänne. Nauttikaa vapaudesta vielä, kun sitä on nuorella iällä, Kauppinen hymyilee.

Jos poliisi tapaa täysi-ikäisiä pullot tai tölkit kädessä, suhtautuminen vaihtelee Kauppisen mukaan tapauskohtaisesti.

– Riippuu vähän, että missä liikkuu. Ihan ydinkeskustassahan se ei ole sallittua. Puistopiknikeillä ja muilla taas suhtaudutaan hyvin paljon sallivammin siihen, mikäli käytös on asiallista, Kauppinen kertoo.

Joensuun Laulurinteellä suvivirsi raikui noin 18 000 laulajan voimin 1:48
Joensuun Laulurinteellä suvivirsi raikui noin 18 000 laulajan voimin

Lue myös:

    Uusimmat