Nuoret houkuttelivat pizzakuskeja härskisti ryöstettäväksi – rankaisivat myös julmasti 15-vuotiasta "vasikkaa"

Pizzakuskeja ja nuoria ryöstelleiden tuomio käräjäoikeudessa jäi voimaan, kun pääsyytetty peruutti valituksensa hovioikeudessa.

Tuomiossa puidussa rikosvyyhdissä ensimmäinen oli vuoden 2021 joulukuussa sattunut tapaus, jossa päätekijä ja 15-vuotias rikoskumppani veivät Helsingin Triplan ostoskeskuksessa eräältä 15-vuotiaalta pojalta puhelimen väkivallalla uhkaamalla. Väkivallan avulla he saivat myös tältä puhelimen käyttöön vaadittavat koodit.

Rikoksen tehtyään he lähtivät kävelemään paikalta, mutta kuultuaan ihmisten huutavan poliisia ja vartijoita lähtivät karkuun. Anastettu puhelin myytiin myöhemmin eteenpäin ja rahoilla ostettiin kannabista.

Myöhemmin pääepäilty oli yhdessä toisen henkilön kanssa pahoinpidellyt entuudestaan tuntemattoman miehen kauppakeskuksen sisäpihalla. Uhria tönittiin, kuristettiin käsivarrella, potkittiin ja lyötiin. Tilanne päättyi vasta ohikulkijan hälytettyä apua.

Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia 2:53
Katso myös: Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia

Pizzakuskeja hakattiin Mersu-merkillä ja metalliputkella

Rikoskokonaisuudessa epätavallisia olivat pizzakuskien ryöstöt viime vuoden tammikuussa.

Pääsyytetty oli yhdessä 15-vuotiaan rikostoverinsa kanssa tehnyt ruokatilauksen, jonka he olivat sopineet maksettavan käteisellä toimitettaessa. Kun pizzakuski saapui paikalle, oli 15-vuotias ja kolmas, vasta 14-vuotias henkilö olleet vastassa pahoinpitelyaikein. Kuskia oli pahoinpidelty nyrkein lyömällä ja yksi tekijöistä oli käyttänyt Mersu-keulamerkkiä nyrkkirautana. Kuski pääsi pakenemaan autoon, mutta kolme pizzaa ja kolme energiajuomaa sisältänyt pitsalaukku jäi tekijöille.

Rikos yritettiin toistaa heti seuraavana päivänä toisen ravintolan kanssa. Tällä kertaa kuskia odottivat päätekijä ja 15-vuotias nuorukainen, jotka löivät kuljettajaa rautaputkella ja nyrkillä. Uhrin alkaessa huutamaan poliisia tekijät pakenivat paikalta. Rikos jäi yritykseksi, koska tilatut kebabannokset putosivat väkivallan yhteydessä maahan ja kävivät syömäkelvottomiksi.

"Vasikan" pahoinpitely videoitiin

Myöhemmin samassa kuussa päätekijä, 15-vuotias nuori mies ja kaksi alle 15-vuotiasta nuorta ryöstivät törkeästi erään 15-vuotiaan Helsingissä Pukinmäen asemalla. Nuorukainen oli houkuteltu paikalle sillä verukkeella, että hän oli palauttamassa vaatekappaletta eräälle naiselle. Paikalla oli kuitenkin nuorisojoukko, joka kaatoi pojan maahan sekä potki, löi ja talloi häntä. 

Porukan motiivina väkivallalle oli se, että uhrin katsottiin saattaneen poliisin tietoon tapauksen, jossa päätekijä oli myynyt uhrilta lainaamansa puhelimen luvatta. Teko videoitiin puhelimella.

– Noni sit sä meet v***u polvilles siihen ja pyydät v***u anteeks että vasikoit, kuvatulla videolla kerrotaan tuomion mukaan.

–  Ymmärätsä et sä et ikinä enää v***u vasikoi?

Rikoksen päätteeksi uhrilta vietiin puhelin, jonka pin-koodi hänen oli luovutettava tekijöille. Lisäksi häneltä vietiin avaimet, lompakko ja kuulokkeet. 

Päätekijälle vuosien tuomio

Porukan vanhin, vuonna 2002 syntynyt mies tuomittiin 3 vuoden vankeusrangaistukseen. Hänen syykseen katsottiin yksi törkeä ryöstö, kaksi perusmuotoista ryöstöä, ryöstön yritys, kavallus, pahoinpitely ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen. 

Toinen, vuonna 2006 syntynyt nuorukainen tuomittiin 1 vuoden 9 kuukauden ehdolliseen yhdestä nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä, kahdesta ryöstöstä nuorena henkilönä, ryöstön yrityksestä nuorena henkilönä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta nuorena henkilönä. Hän oli tehnyt rikokset 15-vuotiaana.

Lue myös:

    Uusimmat