Poikakolmikko huijasi pizzakuskeja ansaan ja pahoinpiteli rautaputkella – 14–19-vuotiaita epäillään lukuisista ryöstöistä Helsingissä

Helsingin poliisin nuorisoryhmä on saanut valmiiksi esitutkinnan useiden ryöstöjen sarjasta ja oheisrikoksista, joista epäillään nuoria henkilöitä.

Pääepäiltyinä ovat 14-, ja 15- ja 19-vuotiaat pojat, ja heidän lisäkseen mukana osassa rikoksissa on ollut kaksi 15-vuotiaista epäiltyä. Epäillyt ryöstöt ovat tapahtuneet Helsingissä joulukuun 2021 ja helmikuun 2022 välillä. Rikosnimikkeitä on useita.

Poliisi epäilee kolmen pääepäillyn pahoinpidelleen kaksi pizzakuskia peräkkäisinä päivinä 6. ja 7. tammikuuta.

Poliisi epäilee 19-vuotiaan tilanneen pizzaa, ja kuljettajan saavuttua nuoremmat pojat olivat pahoinpidelleet häntä.

Alaikäiset epäillyt olivat lyöneet ja potkineet kuljettajaa saadakseen pizzan maksamatta haltuunsa. Toinen pojista oli kertonut poliisille käyttäneensä auton keulamerkkiä nyrkkirautana. Toisella pojista epäillään olleen hallussaan veitsi, mutta hän ei käyttänyt sitä.

– Kuski pääsi pakenemaan paikalta, vaikka poikien epäillään menneen perässä autolle asti ja hakanneen auton ikkunoita, tiedotteessa kerrotaan.

Seuraavana päivänä kolmikko toisti suunnitelmansa toisen pizzakuskin kanssa. Tällä kertaa 14-vuotiaan epäillään pahoinpidelleen kuljettajaa rautaputkella. Hän oli kaatunut maahan, jolloin pojat pahoinpitelivät häntä lisää.

Epäillyt pakenivat paikalta ilman ruokia kuljettajan huudettua apua. Myös kuljettajaa epäillään pahoinpitelystä, sillä 15-vuotias poika kertoi hänen lyöneen häntä tilanteen aikana.

Alaikäisten pahoinpitelyjä ja uhkailua

Kokonaisuuteen kuuluu myös kolme eri tilannetta, joissa on pahoinpidelty ja ryöstetty 15-vuotiaita uhreja. Yhdellä kerroista uhri oli epäillyille tuttu entuudestaan.

Kaikkiin uhreihin oli kohdistettu väkivaltaa ja ryöstetty omaisuutta kuten puhelin, rahaa ja kuulokkeet.

Helmikuussa 14-vuotiaan epäillään ryöstäneen 17-vuotias pojan puukolla uhaten. Häntä yritettiin pakottaa nostamaan automaatista rahaa, mutta he törmäsivät uhrin kavereihin ja yhden heistä isään, jolloin tilanne keskeytyi. 15-vuotiaan epäillään ohjeistaneen 14-vuotiasta epäiltyä puhelimessa.

Näitä molempia poikia epäillään myös oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen tarkoittaa tilannetta, jossa kuultavaan kohdistetaan väkivaltaa tai uhataan sillä siten, että hänen lausuntonsa sisältöön pyritään vaikuttamaan, tiedotteessa kerrotaan.

– Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta maksimirangaistus on kolme vuotta, eli kyse on suhteellisen vakavasta rikoksesta. Poliisi kehottaa aina ilmoittamaan tämäntyyppisistä rikoksista mahdollisimman nopeasti, jotta uhkauskierre saadaan katkaistua, mutta selvitettyä myös varsinainen taustarikos, sanoo rikoskomisario Marko Forss.

Lisäksi kolmikon epäillään muun muassa uhkailleen ja solvanneen lastenrattaiden kanssa liikkunutta naista ja lopulta pahoinpidelleen kyseisen pariskunnan miehen.

Vanhimmat epäillyt vangittuina

Rikokset ovat tapahtuneet kauppakeskus Triplassa Pasilassa, Länsi-Pasilassa, Länsisatamassa ja Pukinmäessä.

Poliisin mukaan pidätettyinä ovat 15- ja 19-vuotiaat epäillyt. Lisäksi sama pidätetty 15-vuotias poika on ollut määrättynä matkustuskieltoon. Useissa tapauksissa on ollut mukana myös 14-vuotias epäilty ja muutama muu epäilty.

– Tapauksista käy hyvin ilmi se, että alaikäiset tekevät ryöstöjä yleensä ryhmässä. Kyseiset ryhmät eivät yleensä mene katujengi-käsitteen alle, joskin riski sellaisen muodostumiseen on näissä tapauksissa suuri. Yleensä on kuitenkin kyse enemmän ja vähemmän tutuista kaveriporukoista, jotka syyllistyvät rikoksiin yhdessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Forss sanoo tiedotteessa.

Katso myös: Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia

Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia 2:53

Lue myös:

    Uusimmat