Georgian osavaltio vahvisti Bidenin vaalivoiton – varmistusta edelsi sekoilu tiedotteiden kanssa

4:37
Trumpin nostamat oikeusjutut kartalla – syynä toimiin ovat esimerkiksi kuulopuheet ja postiäänet

Yhdysvalloissa Georgian osavaltio vahvisti, tai "sertifioi", presidentinvaalien tuloksen ja riensi pian kertomaan, että tiedote asiasta lähti liian nopeasti. Varmistusprosessi oli vielä tiedotteen tullessa kesken. Pian osavaltio kuitenkin vahvisti alkuperäisen tiedon ja kertoi Bidenin voittaneen vaalit osavaltiossa. 

Sertifiointi-termille ei ole olemassa täysin suoraa vastinetta suomalaisessa vaalijärjestelmässä, mutta käytännössä vaaliviranomaiset vahvistivat Joe Bidenin voiton Georgiassa.

Ennen tuloksen virallistamista ääniä laskettiin uudelleen käsin. Samalla osavaltiossa tehtiin laaja selvitys äänestyskoneiden toiminnasta.

Georgian osavaltion vaalituloksen sertifiointi Bidenin hyväksi on kova isku Donald Trumpn yrityksille muuttaa vaalitulos itselleen mieleiseksi. Normaalisti tulosten virallistaminen osavaltioissa on lähinnä muodollisuus, mutta tällä kertaa jopa tämä prosessi on noussut valokeilaan.

Trumpin kampanja on yrittänyt estää ja viivyttää tulosten vahvistamista useissa osavaltioissa. Asiantuntijat pitävät Trumpin yrityksiä käytännössä tuomittuna epäonnistumaan.

Yhdysvaltain vaaliviranomaiset eivät ole löytäneet mitään viitteitä Trumpin väittämästä valtaisasta vaalivilpistä. Torstaina Trumpin asianajajat väittivät muun muassa, että vaalien taustalla olisi vaikuttanut koko Yhdysvaltain laajuinen salaliitto.

Trumpin mahdollisuudet vaikuttaa valitsijamiesvaalin tulokseen ohentuvat sitä mukaan, kun merkittävimmät osavaltiot vahvistavat tuloksiaan yksi kerrallaan.

Georgiassa Trumpilla on vielä mahdollista pyytää äänien koneellista uudelleenlaskentaa, mutta käytännössä peli on sertifioinnin myötä osavaltiossa Trumpin osalta pelattu.

Viimeisessä vaiheessa vielä osavaltion kuvernöörin on määrä vahvistaa valitsijamiesten asettuminen Bidenin puolelle.

Lähde: CNN, Reuters.

Juttua päivitetty edelleen 20.11. kello 23.16: Georgian osavaltio on nyt vahvistanut vaalituloksen. Lopputulos on sama kuin aiemmin ennenaikaisesti lähteneessä tiedotteessa: Biden voitti vaalit osavaltiossa.

Juttua päivitetty 20.11. kello 21.43: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Georgian vaalitulos olisi varmistunut. Osavaltio kuitenkin tiedotti virheellisesti sertifiointiprosessin valmistumisesta ennen aikojaan. Tuloksen on määrä varmistua myöhemmin tänään paikallista aikaa.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja