Mainos

Nukutko pitkiä yöunia? Iäkkäällä se voi kertoa suurentuneesta dementiariskistä

Yli yhdeksäntuntisia yöunia nukkuvat seitsemänkymppiset voivat olla muita alttiimpia sairastumaan dementiaan. Tuoreen tutkimuksen havainto voi auttaa lääkäreitä tunnistamaan riskipotilaita.

Neurology-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella yli 9 tuntia yössä nukkuvien riski sairastua dementiaan on noin kaksi kertaa suurempi kuin lyhempiä yöunia nukkuvien.

Havainto tehtiin kymmenen vuoden seurannan aikana. Tutkimukseen osallistui 2 500 keskimäärin 72-vuotiasta yhdysvaltalaista.

Yhteys havaittiin varsinkin vähän kouluja käyneillä sekä henkilöillä, joilla oli jo lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä seurannan alkaessa.

Tulokset eivät paljasta, mistä yöunien pituuden ja dementiariskin yhteys tarkalleen johtuu. On esimerkiksi mahdollista, että pitkät yöunet ja yöunien pitkittyminen ovat dementian varhainen merkki tai osa prosessia, joka johtaa dementian kehittymiseen.

Noin 100 000 suomalaista sairastaa lievää ja runsaat 90 000 vähintään keskivaikeaa dementiaa. Dementiaa lievemmät muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymät ovat vielä yleisempiä. Uusia muistisairauksia todetaan noin 15 000 vuodessa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.