Nukkumaan täydellä vatsalla? Näin iltasyöminen vaikuttaa elimistöön

Myöhäinen illallinen? Napostelua telkkarin ääressä myöhään yöhön? Jos mielessäsi on laihtuminen, nämä paheet kannattaa jättää taakse. 

Viime vuosina asiantuntijat ovat tehneet paljon tutkimuksia unen ja painon yhteydestä. Tutkimukset ovat tulleet siihen tulokseen, että myöhään syöminen lihottaa, vaikka ruokamäärät eivät kasvaisikaan. 

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että hereillä oleva elimistö kaipaa ruokaa, unessa oleva elimistö puolestaan ei. Väärään aikaan syöminen voikin aiheuttaa ongelmia, joita ei ruokailutilanteessa välttämättä tule ajatelleeksi.

Yösyöminen saa elimistön hämilleen

Teksasilaisen yliopiston unta ja aineenvaihduntaa tutkineen professori Kristin Eckel-Mahan mukaan kehon aineenvaihduntaan osallistuvat entsyymit noudattavat vuorokausirytmiä. Jos syöt elimistölle odottamattomaan aikaan, vaikkapa keskellä yötä, aineenvaihduntaan osallistuvat elimet hämmentyvät. Ne eivät ole valmistautuneet ruoan tuloon, jolloin ne käsittelevät ravintoaineet tehottomammin.

Tämä voi aiheuttaa ongelmia veren sokeripitoisuuden suhteen, jolloin elimistö päätyy varastoimaan itseensä rasvaa.

International Journal of Obesity -julkaisussa esitelty tutkimus paljastaa, että säännöllisesti myöhään kellon aikaan syövillä henkilöillä on keskimääräistä korkeampi painoindeksi kuin niin sanotusti tavanomaisiin kellonaikoihin syövillä. Tutkimuksessa selvisi myös, että ateriansa myöhään syövien lepokalorinkulutus ja glukoosinsietokyky olivat tavallista matalampia. 

Mitä voimme tehdä?

Jokaisen asian suhteen piston sydämessään tuntevan kannattaakin kiinnittää huomiota omaan ateriarytmiinsä. Yritä ajoittaa ruokailusi niin, että annat ruoansulatuselimistön levätä noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.  

Niinä päivinä jolloin ruokailu venyy myöhäiseksi, yritä pitää ateria mahdollisimman kevyenä. Monet meistä tekevät sen virheen, että syövät aamulla ja aamupäivällä hyvin kevyesti, jolloin nälkä kostautuu illalla. Elimistön kannalta tämä on kaikkein huonoin vaihtoehto.

Varsinkin jos tavoitteenasi on laihtua, syö tasaisesti koko päivän, äläkä jumita aineenvaihduntaasi raskaalla iltasyömisellä. 

Video: Katso videolta vinkit siihen, kuinka pidät iltaruokasi annoskoot kuriossa. 

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat