Nujerra nälkä – 7 toimivaa keinoa hillitä ruokahalua

Kun yrität tarkkailla, mitä syöt, on tärkeää tuntea olonsa kylläiseksi. Lue keinot, joilla hillitset ruokahaluasi.

Jos lounaasi koostuu vain salaatinlehdistä, sorrut luultavasti ahmimaan myöhemmin. Jos yrität tarkkailla painoasi, kannattaa turvautua tieteen hyväksi havaitsemiin keinoihin.

Kokeile näitä keinoja, kun haluat hillitä nälkääsi!

1. Syö enemmän rasvoja

Kuulostaa hassulta, mutta rasvojen syöminen voi auttaa pudottamaan painoa. Rasvojen tulee vain olla oikeanlaisia. Esimerkiksi pähkinöistä, avokadoista ja ekstra-neitsytoliiviöljystä löytyy hyviä rasvoja, jotka auttavat tuntemaan olon kylläiseksi.

UC Irvinen tutkijat havaitsivat, että hyvien rasvojen johdosta ohutsuoli alkaa tuottamaan yhdistettä, joka lähettää aivoille viestiä vatsan täyttymisestä.

Rasvat myös viivästyttävät vatsan tyhjentymistä, joten olo tuntuu täydeltä pidempään.

2. Käytä aistejasi

Hyväntuoksuiset mausteet eivät vain saa ruokaa maistumaan paremmalta, vaan ne myös auttavat syömään vähemmän. Vasta raastettu inkivääri, tuore minttu, kaneli, rosmariini ja basilika ovat hyviä esimerkkejä tällaisistä mausteista.

Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että osallistujat söivät 5–10 prosenttia vähemmän voimakkaammin tuoksuvia jälkiruokia.

3. Pilko pieniksi

Kun pilkot ruokasi pieniksi paloiksi, tunnet olosi kylläisemmäksi kuin, jos söisit yhden isomman palan, jossa on yhtä monta kilokaloria.

Arizonan yliopiston tutkijat antoivat joillekin opiskelijoille kokonaisen rinkelin ja toisille neljään osaan leikatun rinkelin. Kokonaista rinkeliä syöneet opiskelijat söivät kokonaisuudessaan enemmän ja söivät myös seuraavalla aterialla enemmän kilokaloreita kuin ne opiskelijat, joille rinkeli annettiin paloina.

Sen lisäksi, että voit ottaa veitsen ja haarukan kovaan käyttöön, kokeile myös ruokia, jotka tulevat luonnostaan pieninä paloina, kuten viinirypäleitä, pähkinöitä, marjoja ja siemeniä.

4. Tunnelmoi

Kynttiläillallinen ei ole vain romantiikkaa varten, se auttaa myös vähentämään syödyn ruoan määrää.

Cornellin yliopiston tutkijat huomasivat, että ruokailijat rankkasivat ateriansa nautinnollisemmiksi ja söivät 18 prosenttia vähemmän ruokaa, kun ravintolassa oli pehmeä valaistus ja musiikkia.

5. Syö ruista

Tutkimukset osoittavat, että ruis laukaisee matalamman insuliinivasteen kuin muut viljat. Lisäksi se edistää ruoan jälkeistä kylläisyyden tunnetta ja aiheuttaa sen, että syöt vähemmän seuraavallakin aterialla.

6. Hanki endorfiiniryöppy

Exeterin yliopiston tekemässä tutkimuksessa huomattiin, että ne työntekijät, jotka kävelivät 15 minuutin ajan 15 minuutin istumalevon sijaan, söivät 50 prosenttia vähemmän välipaloja töissä.

Toisessa tutkimuksessa brasilialaistutkijat huomasivat, että liikunta auttaa palauttamaan kylläisyyteen liittyvien neuronien herkkyyden, ja auttaa näin hillitsemään ruoan kulutusta.

7. Hidasta tahtia

Jos sinulla on tapana syödä vauhdikkaasti, on ehkä aika hidastaa tahtia. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan syöminen liian nopeasti vähentää kylläisyyden tunnetta aiheuttavien hormonien vapautumista. Tämä johtaa huomaamatta ylensyömiseen.

Rhode Islandin yliopiston tutkimuksen mukaan hitaat syöjät tulevat syöneeksi neljä kertaa vähemmän kilokaloreita minuutin aikana kuin ahmijat. Hitaat syöjät myös tuntevat olonsa kylläisemmiksi, vaikka syövät vähemmän.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat