Norwegianin suomalaiset lentäjät luonnehtivat konkurssipäätöstä yllättäväksi – lentäjät yhä valmiita keskusteluihin: "Jos jokin ratkaisu löytyisi"

Monilta lentoyhtiö Norwegianin työllistämiltä lentäjiltä, lentoemänniltä ja stuerteilta katoaa pian työpaikka Suomessa. Tällä viikolla uutisoitiin, että Norwegianin lentohenkilökunnan työllistäneet yhtiöt OSM Aviation Finland ja Norwegian OSM FI ovat hakeutumassa konkurssiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lentoposti-sivusto.

– Tunnelmat ovat tietysti pettyneet, kertoo Norwegianin lentäjien Suomen yhdistyksen puheenjohtaja ja Norwegianin lentokapteeni Kalle Nikula.

Koronavirustilanne on ajanut Norwegianin yrityssaneeraukseen. Yhtiö haki konkurssiin jo aiemmin lentohenkilökunnan työllistäneet tytäryhtiönsä Ruotsissa ja Tanskassa. Niillä reiteillä, joita yhtiö nyt lentää, on käytössä norjalainen henkilöstö.

Nikulan mukaan konkurssiuutinen tuli silti osin yllätyksenä. Ruotsissa ja Tanskassa ei ole samanlaista lomautusjärjestelmää kuin Suomessa.

– Emme osanneet tässä vaiheessa odottaa tällaista ratkaisua. Suomen lomautusjärjestelmähän on aika edullinen yrityksille.

Henkilökunta lomautettuna maaliskuusta – konkurssiuutinen keskiviikkona

Norwegianin työllistämä lentohenkilökunta on ollut Nikulan mukaan lomautettuna maaliskuun lopulta lähtien. Konkurssiuutinen tuli tällä viikolla keskiviikkona sähköpostilla.

Nikulan mukaan vielä ei ole tarkkaa tietoa, milloin konkurssiprosessi etenee ja työsopimukset päättyvät.

Norwegian on työllistänyt Suomessa runsaat 120 lentäjää ja noin 250 lentoemäntää ja stuerttia. He jäävät työttömiksi vaikeassa ajankohdassa, sillä lentoliikenteen toipuminen voi kestää vielä kauan.

– Kaikki riippuu siitä, miten virustilanne kehittyy, kuinka asiakkaat lähtevät liikkeelle ja korvaavatko online-tapaamiset bisnesmatkailun, Nikula sanoo.

"En ole vaihtamassa alaa"

Nikula uskoo, ettei moni Norwegianilta työttömäksi jäävä ole ehtinyt vielä miettiä tulevaa. Hänellä itsellään on lentäjän tutkinnon lisäksi insinöörikoulutus, mutta hän on ollut lentäjä yli kymmenen vuotta.

– Olen harrastanut ilmailua jo pikkupojasta lähtien. En ole vaihtamassa alaa, Nikula kertoo.

Lentäjien keskipalkka on keskivertosuomalaista korkeampi, mutta uuden työpaikan hankkiminen voi tietää työttömälle lentäjälle isoa laskua. Lentäjien on päivitettävä kelpoisuutensa tiettyjen lentokonetyyppien lentämiseen kerran vuodessa.

Nikula laskee, että lentäjän lupakirjaan vaadittujen tuntien kartuttaminen simulaattorissa voi maksaa 1 500 euroa. Työttömän lentäjän on yleensä maksettava summa itse.

– Se on aika kova paukku työttömälle, ja siihen on harvoin mitään avustuksia olemassa.

Nikulan mukaan lentäjät ovat yhä valmiita keskustelemaan Norwegianin kanssa.

– Jos jokin ratkaisu löytyisi.

Lue myös:

    Uusimmat