Mainos

Norppalive saa jälleen uuden kilpailijan: Täältä tulee liito-oravalive! "Tähän ei tavallisella retkeilyllä ole mahdollisuutta"

1:35
Suloiset liito-oravan poikaset kurkistelivat viime kesäkuussa pöntöstään WWF:n luontoliven kamerassa.

WWF:n toissa keväänä suureen suosioon noussut Norppalive on saanut tänä kesänä seurakseen Suomen Luonnonsuojeluliiton liito-oravaliven ja maakotkaliven. Uhanalaisten lajien pesintää voi seurata suorana lähetyksenä Luonnonsuojeluliiton Youtube-kanavalla.

Tänä kesänä ihmiset voivat seurata saimaannorpan lisäksi myös uhanalaisten liito-oravan ja maakotkan pesintää.

Suomen Luonnonsuojeluliitto on asentanut kamerat paltamolaiseen liito-oravan pesään ja Etelä-Suomessa sijaitsevaan maakotkan pesään. Liitto pyrkii hyödyntämään kamerakuvaa sekä uhanlaisten lajien suojelussa että tieteellisessä tutkimuksessa.

– Luonnonsuojeluliiton pesäkamerat tuovat luonnon ystävälle mahdollisuuden seurata harvinaisten lajien pesintää läheltä. Tähän ei tavallisella retkeilyllä ole mahdollisuutta. Toivomme myös saavamme uutta tietoa pesinnöistä ja lisäävämme yhteistä ymmärrystä pesärauhan tarpeellisuudesta, sanoo Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen tiedotteessa.

"Pienen metsätupsun sääsätminen ei riitä"

Liito-oravaa pitkään tutkinut ja lajin kartoitusta kouluttava biologi Vesa Hyyryläinen muistuttaa liito-oravan suojelutilanteesta.

– Suurin liito-oravan suojelua uhkaava tekijä on se, että hakkuissa liito-oravan elinympäristöjä häviää ja pirstoutuu. Pienen metsätupsun säästäminen liito-oravalle ei tutkimusten mukaan riitä, Hyyryläinen sanoo.

Luonnonsuojeliitosta kerrotaan, että liito-oravaemo on tällä hetkellä enimmäkseen pöntössä poikasten kanssa, mutta käy ruokailemassa, jolloin se on mahdollista nähdä verkkolähetyksessä. 

Valoisat kesäyöt ovat liito-oravalle aktiivista aikaa. Molemmat pesäkamerat ovat toiminnassa vuorokauden ympäri. 

Ely-keskus on myöntänyt luvan pesäkameroille.

Maakotka on kohdannut vainoa

Maakotkan pesän sijainnista Luonnonsuojeluliitto ei kerro muuta kuin, että se sijaitsee eteläisessä Suomessa. Liitto haluaa suojella maakotkan pesintää vainolta, jollaista lintu on aiemmin joutunut kohtamaan.

Myös pesän lähimaastoon on asennettu kameroita, joiden toivotaan hillitsevät ihmisten liiallista uteliaisuutta tai maakotkan tahallista häirintää.

Liito-oravan sijaitsee Kainuun Paltamossa. Kameran kautta kuuluu myös kesäisen luonnon ääniä. Luonnonsuojeluliitto kertoo, että lähetyksistä on laskettu jo kahdenkymmenen lintulajin äänet.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja