Kaija teki puutöitä ja hämmästyi: Liito-orava tupsahti metrin päähän keskellä kirkasta päivää – leipäkin maistui

Kaija Helminen oli käymässä sunnuntaina kotipaikallansa Päijät-Hämeessä Iitissä. Hänen vierailunsa sai yllättävän käänteen, kun liito-orava pölähti paikalle.

– Olin tekemässä puutöitä ja sitten se yhtäkkiä ilmestyi siihen. Se oli vajaan metrin päässä, Helminen kertoo.

– Olin hyvin hämmästynyt, mutta tunnistin kyllä heti, mikä se on.

Helminen kertoo, että alueella on metsää ympärillä.

– Liito-orava kävi talon rappusilla kääntymässä, en tiedä, mitä etsi. Hain leivän muruja sille, ja se vähän söi siinä ja lähti.

Kokonaisuudessaan tilanne kesti noin 10–15 minuuttia.

– Ei ole ikinä näkynyt täällä eikä ole äitikään nähnyt.

Asiantuntija: Melko harvinaista

Luontokartoittaja Timo Metsäsen mukaan etenkin syksyllä on melko harvinaista nähdä liito-oravia päiväsaikaan, sillä liito-orava on pääasiassa yöeläin.

Metsäsen mukaan liito-oravat eivät pääsääntöisesti koe ihmistä uhaksi ruokaillessaan korkealla puissa.

– ihmiset koirineen saavat ihan rauhassa kävellä maantasolla. Se ei hetkauta oravia. Mutta sitten tietysti päiväsaikaan ihmisen vieressä, joka vielä paukuttaa halkoja, niin se on vähän erikoisempi juttu.

Metsänen kertoo, että nuorilla liito-oravilla on tapana levittäytyä syksyllä.

– Emot ajavat ne pois vanhoilta reviireiltään, mutta alku- ja loppusyksyn aikana viimeistään ne hakevat omia ja uusia paikkoja. Yksittäisen oravan ilmestyminen outoon vuorokauden aikaan, ja kun ruokakin kelpaa, niin voi olla tällainen siirtymämatkalla oleva. Toki sitä ei voi päällepäin tietää, Metsänen arvioi.

Katso myös: Oletko koskaan kuullut oravan huutavan? Uskomaton video turkulaisnaisen pihalta nostaa karvat pystyyn

0:59

Liito oravien määrää Suomessa on vaikea arvioida

Uhanalainen liito-orava on tunteita herättävä eläin. Tämä johtuu siitä, että liito-oravien vuoksi esimerkiksi rakennushankkeita voi peruuntua tai niiden suunnitelmat voivat muuttua.

– Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. Sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä, Suomen luonnonsuojeluliitto SLL kertoo sivuillaan.

Liito-oravien määrää Suomessa on hankala arvioida. SLL:n mukaan nykyinen arviointimenetelmä ei toimi oletetusti vaan se antaa jopa kaksin- tai kolminkertaisen yliarvion. WWF:n mukaan liito-oravanaaraita on Suomessa 70 000–140 000.

Yleensä liito-oravat alueella huomataan sen papanoista, jotka on helpompi erottaa talvella, jolloin ne ovat kullankeltaisia. Kesällä ne taas ovat vihreitä, joten niitä on vaikea havaita.

SLL neuvoo ilmoittamaan liito-oravahavainnoista ely-keskukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja