Noropotilaatkin jonottavat poissaolotodistusta terveyskeskuksessa

Työntekijän oma ilmoitus esimiehelle sairastumisestaan ei vieläkään riitä kaikilla työpaikoilla. Julkisella sektorilla omailmoitusta käyttävät lähes kaikki työpaikat, mutta yksityisellä sektorilla noin kolmannes ei omailmoitusta voi tehdä.

Omailmoituskäytännössä työntekijän ilmoitus esimiehelle sairastumisesta riittää, eikä häneltä edellytetä lääkärintodistusta.

Asiantuntijalääkäri Kari Haring palkansaajakeskusjärjestö SAK:sta arvelee, että suurin syy omailmoituksen karsastamiseen juontuu luottamuksen puutteesta. 

– Hyvän työpaikan indeksejä tarkastellessa näyttää siltä, että työpaikoissa, missä keskinäinen luottamus on hyvällä tasolla, omailmoitus on laajemmin käytössä, hän kertoo.

Haring sekä tutkija Sanna Pesonen Työterveyslaitokselta kehottavat lääkärintodistusta heti ensimmäisestä sairauspäivästä vaativia työnantajia vähintään kokeilemaan omailmoituskäytäntöä.

– Omailmoitusta voisi kokeilla vaikka lyhyestikin ja katsoa, miten se lähtee onnistumaan, Pesonen kannustaa.

Haringin mukaan kokeilujakso voisi olla vuoden pituinen.

Jos ei pilotti innosta, Pesonen joustaisi lääkärikäynnin pakosta vähintään tarttuvien tautien kuten esimerkiksi noroviruksen tai flunssan kohdalla.

– Mielestäni olisi kovinkin järkevää tehdä niin. Muuten terveysasemat ruuhkautuvat ja samalla taudit tarttuvat eteenpäin. 

Lue myös:

    Uusimmat