Norjan suojelupoliisi paljasti venäläisvakoojan: Tromssan yliopistossa "vierailevana tutkijana" työskennellyt eversti tutki muun muassa sähköverkkojen sabotointia

Norjan suojelupoliisi PST kertoo tunnistaneensa epäillyn venäläisvakoojan, joka oli esiintynyt brasilialaisena tutkijana. 

Nimeä José Assis Giammaria käyttänyt mies on PST:n mukaan todellisuudessa Venäjän kansalainen nimeltään Mihail Mihushin.

Toimittajaverkosto Bellingcatin mukaan kyseessä on Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti.

VG-lehti on tehnyt yhteistyötä Bellingcatin kanssa tutkimuksissa ja kertoo, että henkilöllisyys on voitu kytkeä asuintaloon, joka on varattu GRU:n upseereille. Kasvojentunnistusohjelmalla todettiin, että Giammaria on oikeasti Mihushin, kertoi Bellingcatin Christo Grozev tviitissään.

Oslon käräjäoikeus on ottanut käsittelyyn pidätetyn epäillyn vakoojan vangitsemisen.

Bellingcat selvitti Christo Grozevin johdolla venäläisryhmän, joka reititti tuhoisia ohjuksia Ukrainaan 2:18
Katso myös: Bellingcat selvitti Christo Grozevin johdolla venäläisryhmän, joka reititti tuhoisia ohjuksia Ukrainaan

Työskenteli ”vierailevana tutkijana” Tromssan yliopistossa

Giammariana esiintynyt mies oli viime syksystä lähtien työskennellyt vierailevana tutkijana Tromssan yliopistossa. Hän oli tutkinut muun muassa hybridiuhkia ja niihin vastaamista, muun muassa tapoja toimia, jos kaasujohtoja tai sähköverkkoja sabotoidaan.

Poliisi otti hänet kiinni vakoiluepäilyjen takia tiistaina. PST:n mukaan tutkijan rooli oli miehen rakentama valeidentiteetti. Kiinnioton yhteydessä mieheltä löydettiin yksisuuntainen lentolippu pois Norjasta seuraavalle päivälle.

Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota sen jälkeen, kun Norjassa on viime aikoina otettu kiinni useita venäläisiä, jotka ovat Norjan lain vastaisesti lennättäneet droneja kielletyillä alueilla lähellä kriittistä infrastruktuuria.

Lue myös:

    Uusimmat