Putinin liittolaisen poika vangittu laittomasta lennokin käytöstä Norjassa – pääministeri: Norjaan ei kohdistu suoraa uhkaa, mutta tilanne on vakava

Verkkolehti Barents Observerin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisen liittolaisen poika on vangittu Norjassa laittoman lennokin käytön vuoksi.

Miehen syytetään rikkoneen pakotelakia lennättämällä lennokkia Huippuvuorilla. Hänet pidätettiin maanantaina Hammerfestissa ja määrättiin eilen tiistaina käräjäoikeudessa kahdeksi viikoksi vankeuteen tutkinnan ajaksi.

Droonien lennättäminen on Norjassa Venäjän kansalaisilta kielletty. 47-vuotiaalla miehellä on Venäjän ja Britannian kansalaisuus, poliisi kertoo.

Miehen isä on tunnettu liikemies

Mies on myöntänyt lennokin käytön. Poliisi on takavarikoinut häneltä lennokkeja ja muita laitteita tarkastettavaksi.

Syytetty on Barents Observerin mukaan julkisesti vastustanut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Miehen isä on tunnettu liikemies, joka asetettiin Yhdysvaltain ulkoministeriön pakotelistalle Krimin miehittämisen jälkeen, lehti kirjoittaa. Lehti ei nimeä kumpaakaan henkilöä.Norjassa on viime päivinä pidätetty useita venäläisiä laittomasta lennokkien käytöstä.

Bergenin lentokentän ilmatila suljettiin lennokkihavaintojen vuoksi

Muun muassa lentokenttien lähellä viime aikoina tehdyt lennokkihavainnot ovat herättäneet Norjassa huolta.

Lennokeista on tehty paljon havaintoja myös kriittisen infrastruktuurin ja öljy- ja kaasukenttien lähistöllä. Poliisi onkin kehottanut norjalaisia tarkkailemaan erityisen tarkasti lennokkeja epäilyttävissä paikoissa.

Tänä aamuna Bergenin lentokentän ilmatila suljettiin pariksi tunniksi alueella varhain aamulla tehtyjen lennokkihavaintojen vuoksi. Yksitoista kentältä lähtevää lentoa peruttiin sulun vuoksi.

Lennokkien lennättäminen lentokentän lähistöllä Norjassa kiellettyä

Lennokkien lennättäminen alle viiden kilometrin päässä lentokentistä on Norjassa kiellettyä. Poliisin mukaan lentokentän läheisyydessä havaittiin varmuudella ainakin yksi lennokki.

Poliisi sai varhain aamulla ilmoituksen lennokkihavainnosta myös lähellä Haakonsvernin laivastotukikohtaa, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä lentokentästä.

Myös sunnuntai-iltana lentokenttien ilmatiloja suljettiin lennokkihavaintojen vuoksi, tuolloin Stavangerissa ja Haugesundissa.

Pääministeri: Emme halua lennokkeja tärkeiden kohteiden ylle

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe sanoi tänään, että on itsestään selvää, ettei ulkomainen tiedustelu saa lennättää lennokkeja Norjan lentokenttien yllä.

– Emme halua kenenkään lentävän tämäntyyppisillä laitteilla tärkeiden laitosten yli, Störe sanoi yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.

Pääministerin mukaan Norjaan ei kohdistu suoraa uhkaa, mutta tilanne on vakava.


Lue myös:

    Uusimmat