Mediat: Venäjän EU-lähetystön johtaja on Putinin vakooja

Vakoojasta valtiomieheksi – Putinin harkittu brändi 1:38
Katso myös: Näin Putin muuntautui vakoojasta Venäjän valtion johtajaksi.

Belgian turvallisuuspalvelun mukaan Venäjän EU-lähetystön johtava diplomaatti Kirill Logvinov on vakooja. Asiasta uutisoivat useat keskenään yhteistyötä tehneet Euroopan mediat.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Euroopan komissiota varoitettiin Logvinovista jo viime keväänä, mutta häntä ei siitä huolimatta karkotettu. Belgian tiedustelupalvelun mukaan Logvinov on todellisuudessa Venäjän tiedustelupalvelun upseeri.

Sittemmin Belgian turvallisuuspalvelu on antanut uusia varoituksia, joiden mukaan Venäjä vakoilee ja tekee muita salaisia operaatioita EU-lähetystönsä kautta. Venäjän EU-lähetystö sijaitsee Brysselissä.

Useiden EU-maiden turvallisuuspalvelut ovat kertoneet medioille olevansa tietoisia Belgian tiedustelupalvelun epäilyistä. Venäjän EU-lähetystön toimintaa ovat tutkineet Expressen ja useat muut eurooppalaismediat, kuten saksalainen Der Spiegel.

Moni karkotettiin – Logvinovia ei

EU-valtiot karkottivat satoja venäläisdiplomaatteja sen jälkeen, kun Kreml aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022. Karkotettujen joukossa oli lukuisia epäiltyjä ja vahvistettuja vakoojia. 

Jo tuolloin epäiltiin, ettei Logvinov tee vain sitä, mitä hän väittää tekevänsä. EU jätti Logvinovin lehtitietojen mukaan kuitenkin karkottamatta poliittisen harkinnan jälkeen. Yhteensä 19 muuta venäläisdiplomaattia karkotettiin tuolloin Venäjän EU-lähetystöstä.

Kesällä 2022 julkaistujen tietojen mukaan Logvinov oli alun perin yksi henkilöistä, jotka piti karkottaa. Hänet poistettiin karkotuslistalta EU:n painostuksen vuoksi, Expressen kirjoittaa.

Syyskuussa 2022 Logvinov nimettiin Venäjän EU-lähetystön johtajaksi. 

"Shokki" ettei Logvinovia ole karkotettu

Belgian oikeusministerin Vincent Van Quickenbornen mukaan EU on yksin vastuussa siitä, ettei Logvinovia ole karkotettu.

– Euroopan komissio päättää diplomaattien akreditoinnista, ei Belgian hallitus, Quickenborne sanoo Expressenin mukaan.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Martin Hojsikin mukaan on "shokki", ettei Logvinovia ole karkotettu.

– Jos Belgian tiedusteluviranomaiset pyysivät hänen karkottamistaan, olisin hyvin kiinnostunut tietämään ne syyt, miksei näin ole tehty, hän sanoo.

– Oletan tämän paljastuksen jälkeen Euroopan parlamentin tiedustelevan tästä tapauksesta ja määräävän viranomaiset toimimaan, Hojsik jatkaa.

Logvinov on toiminut kaksi vuosikymmentä Venäjän diplomaattina. Hän aloitti uransa Venäjän Wienin suurlähetystössä vuonna 1997.

Lue myös:

    Uusimmat