Mainos

Norjalaisyritykset yhteistyössä Venäjän mafian kanssa

Monet norjalaiset yritykset myöntävät avoimesti, että ne maksavat suojelurahoja Venäjän mafialle, antavat lahjuksia virkamiehille ja vähät välittävät Venäjän laeista. Norjan ulkopoliittinen instituutti NUPI on kartoittanut yritysten toimintaa Venäjällä tuoreessa tutkimuksessaan.

Tutkimuksessa puhutaan yhteistyöstä mafian kanssa - pääasiassa se on suojelurahojen maksamista mafiaryhmille. Erään norjalaisen yrityksen johtaja sanoo kuitenkin, että mafialle maksetaan yleensä vähemmän kuin palkatuille vartiointiliikkeille. Tutkimuksen mukaan monet yritykset myöntävät tehneensä sopimuksia eri mafiaryhmien kanssa.

Jotkut myöntävät olevansa yhteistyössä mafian kanssa, jotkut taas sanovat saaneensa mafialta "tarjouksia", mutta kieltäytyneensä niistä. Tutkimuksessa päätellään, että yhteistyö mafian kanssa on paljon laajempaa kuin yritykset myöntävät.

Mafian tuntijoiden mukaan suojelurahojen maksaminen on erittäin vaarallista. Tällainen sopimus saattaa yrityksen mafian valvontaan, ja se alkaa vaatia yhä suurempia summia. Yritys saattaa myös olla pakotettu ottamaan mafiaryhmän mukaan toimintaansa, jolloin mafia voi käyttää sitä rikollisen toimintansa peittämiseen.

Kahdestakymmenestäkahdeksasta yrityksestä 11 myönsi maksaneensa lahjuksia virkamiehille tai liikekumppaneilleen. Tällä tavoin norjalaisyritykset ovat hankkineet itselleen etua kilpailijoidensa suhteen, saaneet asiansa nopeammin käsitellyksi tai päässeet ohittamaan jonoja.

Yritykset myöntävät myös siirtävänsä rahaa venäläisille paperiyrityksille ja maksavansa provisiota yksityisille henkilöille, jotka edustavat yhtiöitään neuvotteluissa norjalaisten kanssa.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.