Norjalaisella saarella halutaan elää ilman aikaa, vetoomus asiasta luovutettiin kansanedustajalle: – "Muutos vaikuttaisi positiivisesti hyvinvointiin"

Pohjois-Norjassa sijaitseva ”Kesäsaari” Sommarøy haluaa luopua ajasta. Kyläläiset haluavat heittää kellonsa menemään ja olla maailman ensimmäinen aikavyöhykkeetön alue, uutisoi CNN. 

Asukkaiden hyväksymä vetoomus asiasta luovutettiin viime viikolla kansanedustajalle.

Tromssaan kuuluvalla saarella Jäämeren rannalla aurinko ei laske toukokuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Aurinko paistaa siis yhtä mittaa 69 päivää.

Vastaavasti aurinko ei nouse lainkaan marras- tammikuussa. Paikalliset haluavatkin hyödyntää näitä arvokkaita kuukausia ilman tavanomaista ajankäyttöä.

Jatkuvassa päivänvalossa eläminen vaikuttaa tekemisiin.

– Keskellä yötä, mikä voi tarkoittaa täällä vaikka aamukahta, voi nähdä lapsia pelaamassa jalkapalloa, ihmisiä maalaamassa taloaan, niittämässä niittyjään tai teinien menevän uimaan, sanoo saarella asuva Kjell Ove Hveding.

Kauppojen aukioloaikoihin sekä työ- ja kouluaikoihin toivotaan joustavuutta ajattomuuden myötä. Saaren asukkaiden mukaan muutos vaikuttaisi positiivisesti myös ihmisten hyvinvointiin. 

Kylässä asuu noin 300 ihmistä, ja se elää lähinnä kalastuksesta ja turismista.

Kun matkailijat ylittävät saarelle johtavan sillan, he näkevät sen kaiteilla kymmenittäin rannekelloja, jotka asukkaat ovat tuoneet merkkinä ajattomuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat