Tässä syrjäisessä norjalaiskylässä kuoleminen on laitonta

Tällä norjalaisella saarella on laitonta kuolla, sillä ruumit eivät kylmän lämpötilan vuoksi maadu. Oudot käytännöt eivät kuitenkaan lopu siihen.

Syrjäinen Longyearbyen-kylä Huippuvuorilla näyttää ihan miltä tahansa kauniilta norjalaiselta kahden tuhannen asukkaan pikkukaupungilta. Longyearbyenissa, saarella sijaitsevassa kylässä, on kuitenkin yksi erikoisuus, jota ei kovin monesta paikkaa maailmalta löydy: Täällä on laitonta kuolla, kertoo Sun.

Kuolemisen kieltävä laki juontaa juurensa vuodelle 1950. Silloin huomattiin, etteivät ruumiit maatuneet hautausmaalla kylmien lämpötilojen takia. Longyearbyenin arktinen ilmasto on totisesti saanut ruumiit säilymään hyvin: Vuonna 2000 tutkijat ottivat näytteitä vuonna 1917 influenssavirukseen kuolleista ruumiista ja löysivät vielä eläviä näytteitä viruksesta.

Kuolevat viedään pois

Tautien leviämisen pelossa kaupungin hautausmaalle ei enää oteta uusia asukkaita. Edes niitä norjalaisia, jotka ovat asuneet saarella koko elämänsä, ei haudata sinne.

Vanhainkotia ei saarelta myöskään löydy, ja vakavasti sairaat kuljetetaan saarelta pois mantereelle tai heidät lennätetään satojen kilometrien päähän Osloon. Edes sairaalaa ei kaupungista ole.

– Jos vaikuttaa siltä, että olet tulemassa päiviesi päätökseen, kaikki mahdolliset ponnistelut tehdään, jotta sinut saadaan lähetettyä mantereelle, kertoo Norjan tiede- ja teknologiayliopiston Jan Christian Meyer.

Käytännössä uurna voidaan hautausmaalle haudata, mutta ilmeisesti vain muutamat henkilöt ovat valinneet tämän vaihtoehdon.

Myös kissakielto

Saaren erikoisuudet eivät kuitenkaan lopu siihen. Longyearbyen on yksi maailman pohjoisimmista asutuksista, eikä siellä nähdä auringonvaloa joskus kuukausiin. Saarella liikkuu myös jääkarhuja.

Kuolemisen lisäksi kissat ovat saarella kiellettyjä, jotta paikan lintupopulaatiota voidaan suojella. Vieraiden täytyy myös riisua kenkänsä jokaisessa rakennuksessa, ei siis vain ihmisten kotona.

Muuhun Norjaan verrattuna Longyearbyenissa alkoholi on halvempaa, ja siksi alkoholin ostoa rajoitetaan. Saarella saavat asua myös vain ihmiset, joilla on töitä ja jotka voivat elättää itsensä.

Lähde: Sun

***

Tällainen hurja lumivyöry koettiin Norjan Huippuvuorilla vuonna 2015. Katso video!

0:43

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.